Istnieją dwa typy melaniny:
- eumelanina (barwnik brązowo-czarny),
- feomelanina (barwnik żółto-czerwony).
Stosunek między eumelaniną i feomelaniną i ich całkowita zawartość określają kolor skóry. Podstawową rolą, jaką odgrywa melanina, jest ochrona przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Efekt ochronny zależy głównie od eumelaniny.1
Melanogeneza
Proces melanogenezy zachodzi w wyspecjalizowanych organellach – melanosomach, które znajdują się w komórkach barwnikowych zwanych melanocytami. Substratem w syntezie melanin jest tyrozyna, która w wyniku wieloetapowego procesu utleniania i polimeryzacji zostaje przekształcona do eu- i/lub feomelaniny.
Proces powstawania melaniny to szereg reakcji biochemicznych. Synteza rozpoczyna się od utleniania L-tyrozyny przez enzym tyrozynazę, powstaje 3,4-dihydroksy-L-fenyloalanina (L-DOPA), która jest utleniana przez ten sam enzym do dopachinonu.Kolejne przekształcenia dopachinonu uzależnione są od obecności związków tiolowych np. cysteiny czy glutationu.Jeżeli w melanocytach przeważają aminokwasy zawierające siarkę (np. cysteina) i/lub glutation, wtedy dopachinon łączy się z grupami -SH i powstaje cysteinylo-DOPA – prekursor feomelaniny. Z kolei w przypadku braku cysteiny i/lub glutationu reakcja przebiega w kierunku wytworzenia eumelaniny. Dopachinon ulega transformacji do leukodopachromu następnie do dopachromu, który może ulec nieenzymatycznej dekarboksylacji do 5,6-dihydroksyindolu (DHI) lub tautomeryzacji
z udziałem TRP2 do kwasu 5,6-dihydroksyindolo-2-karboksylowego (DHICA). Powstałe hydroksylowe pochodne indolu są następnie utleniane odpowiednio do indolo-5,6-chinonu pod wpływem tyrozynazy i/lub peroksydazy oraz do kwasu indolo-5,6-chinono-2-karboksylowego pod wpływem TRP1 . Powstałe produkty chinonowe ulegają następnie polimeryzacji, prowadząc do powstania brązowoczarnej eumelaniny.
Godne uwagi w procesie melanogenezy są też białka związane z tyrozyną 1 i 2 – TRP-1 i TRP-2 (ang. tyrosine-related protein). TRP-1 zmienia kwas 5,6-dihydroksyindolo-2-karboksylowy (DHICA) w kwas indolo-5,6-chinono-2-karboksylowy, a TRP-2 działa jako tautomeraza dopachromu.
Szlak Masona-Rapera (Schemat przebiegu melanogenezy)
Tanositol (D-chiroinozytol) –pochodzenie i rola w procesie melanogenezy.
Substancja wyizolowana z pulpy owoców ceratonii (pot. Chleb świętojański), rośliny uprawianej w rejonach śródziemnomorskich na miękkich suchych i jałowych glebach. Owoce ceratonii w przemyśle spożywczym pełnią rolę zagęstnika, w lecznictwie stosowane jako środek przeczyszczający, ściągający, stymulujący pracę nerek.
D-chiroinozytol odgrywa rolę mediatora w szlaku sygnalizacyjnym insuliny. Jest syntetyzowany z mioinozytolu. Występuje głównie w błonach komórkowych wchodząc w skład inozytylofosfoglikanów. Te ostatnie związki, składające się z chiroinozytolu, biorą udział, jako drugorzędne nośniki, w wewnątrzkomórkowym mechanizmie działania insuliny. Ich zachowanie w skórze szczególnie w procesie pigmentacji jest raczej podobne.
Mechanizm działania Tanositolu opiera się na pobudzeniu syntezy fosfoinozytoli zwiększając ilość DAG (diacyloglicerolu). DAG jest drugorzędnym nośnikiem zbudowanym z dwóch cząsteczek kwasów tłuszczowych połączonych z glicerolem. P.R. Gordon i B.A. Gilchrest udowodnili że dodanie diacyloglicerolu do kultury komórek melanocytów zwiększyło ilość melaniny. Pózniejsze badania wykazały, że promieniowanie UV indukuje uwalnianie DAG z błon komórkowych i w konsekwencji stymuluje melanogeneze (Friedmann, 1990). Dane te wykazały, że DAG jest fizjologicznym mediatorem w reakcji skóry na promieniowanie i związane z tym opalanie.
Podsumowanie
D-chiroinozytol w kontakcie z melanocytami stymuluje produkcje melaniny poprzez zwiększenie syntezy DAG, głównego drugorzędnego nośnika w cyklu syntezy melaniny. Od tego momentu aktywowana jest melanogeneza oraz kaskada takich procesów jak aktywacja kinazy proteinowej C (PKC) i fosforylacja tyrozynazy, które prowadzą do wzrostu ilości melaniny. (wyniki badań in vitro, in vivo dostępne w materiałach Provital Group).2
Przykładowa formulacja. Emulsja po opalaniu (0,1% Tanositol)3
L.p. |
Inci |
% |
1. |
Xanthan Gum |
0,50 |
2. |
Glycerin |
3,00 |
3. |
Aqua |
Ad 100 |
4. |
Disodium EDTA |
0,10 |
5. |
Acrylates C /10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer |
0,20 |
6. |
Allantoin |
0,10 |
7. |
Butyospermum Parkii (Shea Butter) Fruit |
2,00 |
8. |
Glyceryl Stearate, Ceteareth-20, Ceteareth-12, Cetaryl Alcohol, Cetyl Palmitate |
5,50 |
9. |
Decyl Oleate |
3,00 |
10. |
Pentaerythrityl Distearate |
1,00 |
11. |
Preservative |
q.s. |
12. |
BHT |
0,10 |
13. |
Dimethicone |
1,00 |
14. |
Isopropyl Palmitate |
3,00 |
15. |
Prunus Amygdalus Dulcis(Sweet Almond) Oil |
2,00 |
16. |
Inositol |
0,10 |
17. |
Aqua |
2 |
18. |
Aloe Barbadensis Leaf Juice, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate |
2,00 |
19. |
Triethanolamine |
0,125 |
20. |
Aqua |
0,125 |
21. |
Parfum |
q.s. |
22. |
Zea Mays (Corn) Oil, Rosa Moschata Seed Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil |
1 |
23. |
Cyclomethicone |
3,00 |
24. |
Tocopheryl Acetate Vitamina E |
0,50 |
25. |
Alcohol Denat |
10,00 |
26. |
Menthol |
0,10 |
27. |
Bisabolol |
1.Składniki fazy A (1-6) mieszanie 70-75°C
2.Składniki fazy B (7-15) mieszanie 70-75°C
3.Emulgowanie fazy B do fazy A 10 min. Chłodzenie do 30-35°C
4.Dodaj pozostałe składniki.
Rafał Maćkowiak
Literatura:
1. „Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska” Redakcja Naukowa dr n.med. Maria Noszczyk.
2. Materiały informacyjne Provital Group
KOMENTARZE