Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Surowce konopne w kosmetykach
Surowce konopne w kosmetykach
Od wieków do produkcji kosmetyków stosowane były surowce pochodzenia roślinnego. Maceraty, ekstrakty oraz oleje stanowią jeden z głównych składników w produktach kosmetycznych z zawartością substancji roślinnych. Surowce naturalne cenione za unikalne właściwości, a wraz z nimi kosmetyki oparte na tych składnikach, wdzierają się ponownie na półki sklepowe. Jedną z takich roślin, która wzbudza ostatnio spore zainteresowanie, a także sporo kontrowersji, jest Cannabis sativa L., gatunek rośliny z rodziny konopiowatych (Cannabaceae Endl.).

 

Wszystkie składniki tej rośliny można wykorzystać w różnych gałęziach przemysłu, a dawniej roślina ta towarzyszyła człowiekowi nie tylko jako zioło lecznicze, ale również wykorzystywana była do produkcji tkanin, lin papieru. Co sprawia, że kosmetyki konopne cieszą się tak dużym zainteresowaniem?

 

Kilka słów o roślinach konopnych

Konopie, będące roślinami z rodziny konopiowatych, wywodzą się z Azji Środkowej. Ta jednoroczna roślina zielna znalazła szerokie zastosowanie znane od setek lat i jest wykorzystywana po dziś dzień. W kosmetyce wykorzystywane są głównie oleje i ekstrakty. Konopie wzbudzają wiele obaw i wątpliwości, głównie przez pryzmat ich indyjskiej odmiany (Cannabis indica), co odbiło się na odmianie konopi siewnych, wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Konopie siewne (Cannabis sativa), wykorzystywane do produkcji surowców kosmetycznych i farmaceutycznych, pochodzą ze ściśle kontrolowanych upraw (często certyfikowanych), a surowce przed wprowadzeniem do obrotu są szczegółowo badane i weryfikowane pod kątem składu i bezpieczeństwa, w tym kontrolowana jest zawartość najbardziej kontrowersyjnego składnika THC (substancji psychoaktywnej), jej zawartość – zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii – nie może przekraczać 0,2% w przeliczeniu na suchą masę.

 

Właściwości

Przyglądając się bliżej surowcom pochodzenia konopnego, można docenić ich bogate właściwości pielęgnacyjne. Największą popularnością w branży kosmetycznej cieszy się olej konopny, doceniany za swoje właściwości odżywcze i nawilżające, dzięki obecności Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) – głównie: kwasu oleinowego, linolowego, linolenowego oraz gamma-linolenowego. Pozostałą składową są również: cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały, a także fitosterole i fosfolipidy. Olej konopny, by zachować cenne właściwości, pozyskiwany jest na drodze tłoczenia na zimno z wyselekcjonowanych odmian nasion, które zawierają od 30% do 40% oleju bogatego w kwasy omega-6 i omega-3. Kwasy te występują w proporcji 3:1. Taki stosunek NNKT zawartych w oleju konopnym wpływa korzystnie na stan skóry, jak również na czynność błon biologicznych. Głównym zadaniem NNKT jest ciągły proces odbudowy płaszcza hydrolipidowego skóry, a także wpływu na prawidłową strukturę cementu międzykomórkowego. NNKT warunkują płynność błony komórkowej, ograniczając jej przepuszczalności, co stanowi ochronę przed nadmierną utratą wody w procesie TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Wpływając na odbudowę płaszcza hydrolipidowego i poprawę zdolności barierowych naskórka, jednocześnie stanowią swoistą barierę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Witaminy takie jak: A, E, K oraz witaminy z grupy B biorą czynny udział w procesach regeneracyjnych zachodzących w skórze. Wspomagają i chronią przed utlenianiem oraz degradacją lipidów, jak również aktywizują podziały komórkowe w naskórku. Pierwiastki takie jak: cynk, magnez, wapń oraz fosfor wspomagają działanie pozostałych składników, dzięki czemu odgrywają dużą rolę we właściwej pielęgnacji skóry.

 

Kannabidiol (CBD)

Na szczególną uwagę zasługuje jedna z substancji aktywnych oleju konopnego, czyli kannabidiol (CBD), który może być stosowany jako samodzielny surowiec kosmetyczny. W przeciwieństwie do równie popularnego kannabinoidu THC (Tetrahydrokannabinol), nie wykazuje on właściwości psychoaktywnych, dlatego jest w pełni bezpieczny i legalny, zarówno w Polsce, jak i w Europie. Najefektywniejszą metodą pozyskiwania ekstraktu do produkcji oleju CBD jest proces ekstrakcji dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym, pozwala to na uzyskanie czystego ekstraktu zawierającego kannabidiol bez stosowania dodatkowych rozpuszczalników. Metoda charakteryzuje się dużą selektywnością, ze względu na ekstrakcję kannabinoidów i substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, z pominięciem np. zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Ekstrakt CBD pozyskiwany jest głównie z kwiatostanów konopi siewnych, w proc e s ie p rodukcji należy uwzględnić, że nie ekstrahuje się CBD ze stożków wzrostu, ponieważ charakteryzują się one wysokim stężeniem THC. Nasiona konopi mogą zawierać do 15% CBD, a olej z kwiatów konopi wytwarza się wyłącznie z odmian legalnych. W uprawianych w Polsce konopiach siewnych ilość THC musi być zgodna przepisami ustawy z dnia 25 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii i nie może przekraczać wspomnianej wcześniej ilości 0,2%. Oleje CBD są poddawane licznym badaniom, co sprawia, że są bezpieczne w stosowaniu jako surowiec kosmetyczny oraz nie wykazują właściwości psychoaktywnych. CBD, podobnie jak olej konopny, zawiera kwasy omega-3 i 6, witaminy (A, E, B, K) oraz takie pierwiastki jak: wapń, magnez i cynk.

 

Zastosowanie w kosmetyce

Ze względu na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, surowce konopne szturmem wdarły się do przemysłu kosmetycznego. Można je znaleźć w: kremach, szamponach, maściach, ale także w odżywkach do paznokci. Niewątpliwą zaletą tych surowców są ich duże walory aplikacyjne. W przeciwieństwie do innych olejów, olej konopny nie pozostawia na powierzchni skóry tłustej warstwy, co sprawia, że konsumenci coraz częściej sięgają po produkty konopne. Produkty kosmetyczne zawierające surowce konopne regulują produkcję sebum, dlatego szczególnie polecane są do pielęgnacji cery trądzikowej. Olej konopny zastosowany w kremach czy maskach do twarzy zapewnia idealny stopień nawilżenia, dodatkowo posiada właściwości regenerujące oraz może zapobiegać przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek. Posiada zdolność do regulacji gospodarki lipidowej skóry, przywraca jej elastyczność, zmiękcza i wygładza skórę, poprawia jej koloryt oraz zmniejsza ryzyko powstawania podrażnień i przebarwień.

W odżywkach do włosów i szamponach surowce konopne sprawiają, że włosy stają się bardziej lśniące, wyglądają na zdrowe i odżywione, a rozczesywanie jest zdecydowanie ułatwione. Znalazły one również swoje miejsce jako składnik odżywek do paznokci, szczególnie polecane dla paznokci słabych z tendencją do łamliwości. Produkty przeznaczone do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci i niemowląt zawierają surowce konopne w roli emolientu, który ma zapewnić odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie skóry. Z uwagi na hipoalergiczne właściwości oleju, jest on idealny dla skóry wrażliwej, skłonnej do uszkodzeń i podrażnień. Produkty w postaci kremów czy maści z olejami konopnymi skutecznie pielęgnują skórę dotkniętą dermatozami, szczególnie w przypadku skóry dotkniętej atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą czy egzemą. Produkty takie łagodzą napięcie skóry, regenerują ją, przyczyniają się do jej wygładzenia i zmiękczenia. Najważniejszą jednak funkcją jest zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody oraz odbudowa bariery lipidowej naskórka.

 

 

Autor:
mgr Paweł Wojtanowski

 

 

 

------------------------------------

Artykuł pochodzi z kwartalnika Biotechnologia.pl nr 1/2019
Kwartanik dostępny jest TUTAJ

 

Źródła

1. CANNABIDIOL (CBD), Critical Review Report, Expert Committee on Drug Dependence Fortieth Meeting, Geneva, 4-7 June 2018.

2. N. Volkow, Drug Caucus Hearing on Barriers to Cannabidiol Research, June 24, 2015,.

3. The role of cannabinoids in dermatology, J Am Acad Dermatol. 2017 Jul;77(1):188-190

4. Hemp (Cannabis sativa L.) as a Resource for Green Cosmetics, Journal of Industrial Hemp 9(1):51-68, January 2004.

5. A. Anstey, M. Quigley, J.D. Wilkinson, 1990. Topical evening primrose oil as treatment for atropic eczema, J. Dermatological Treatment 1: 199-221.

6. A. Fiocchi, M. Sala, P. Signoroni, P. Banderali, C. Agostoni E. Riva, 1994. The efficiency and safety of gamma-linolenic acid in the treatment of infantile atopic dermatitis, J. Int. Med. Res. 22: 24-32.

7. M. Mao-Qiang, P.M. Elias, K.R. Feingold, Fatty Acids are required epidermal permeability barrier function, J. of Clinic. Invest. 92 (2):91-8.

8. H. Mölleken, H. Husmann, Cannabinoids in Seed Extracts of Cannabis sativa cultivars, J. Int. Hemp Assoc. 1997. 4(2): 76-79.

9. P. Pless, G. Leson, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. Cannabis legislation in Europe. An overview, Publications Office of the European Union, Luxemburg. 2017, March 2001.

10. P. Sharma, P. Murthy, M.M.S. Bharat, Chemistry, metabolism, and toxicology of Cannabis: clinical implications, Iranian J Psychiatry. 2012;7(4):149-56.

11. M.M. Radwan, M.A. ElSohly, D. Shade i wsp., Biologically active cannabinoids from high-potency Cannabis sativa, J Nat Prod 2009; 72:906-11.

12. H. Bojarowicz, B. Woźniak, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Probl Hig Epidemiol 2008, 98(4): 471-475.

13. A. Szmurło, Rola lipidów naskórkowych w prawidłowym funkcjonowaniu bariery naskórkowej, Dermatologica 2006; 7: 53-56.

14. B. Bem, Rola wyższych kwasów tłuszczowych w fizjologii skóry, Pol J Cosmetol 2003; 2: 93-101.

15. Products containing cannabidiol (CBD), Overview and implementation guide, 02/2018-11. 16. Cannabis legislation in Europe, doi:10.2810/566650.

KOMENTARZE
news

<Maj 2019>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
11
12
15
19. Central European BioForum
2019-05-15 do 2019-05-16
16
18
19
20
23
Chemia dla urody
2019-05-23 do 2019-05-23
25
26
28
31
1
2
Newsletter