Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Stewia – zdrowsza alternatywa dla cukru
20.06.2012

Producenci żywności nieustannie szukają zdrowszego i korzystniejszego cenowo zamiennika cukru i sztucznych substancji słodzących.Aby wyjść na przeciw tym wymaganiom,  Cornelius Polska wprowadza do swojej oferty surowców spożywczychwyciąg ze stewii.

 

Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o słodkich liściach popularna zwłaszcza w Ameryce Południowej i Środkowej. Wyciąg ze stewii wykorzystywany jest jakonaturalny odpowiednik cukru (sacharozy) i znajduje bardzo wiele zastosowań, nie tylko typowo spożywczych.

 

W Europie naturalny słodzik ze stewii został dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych przez Komisję Europejską w dniu 11 listopada 2011 r. (rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011)

 

Stewia posiada kilka cennych właściwościprozdrowotnych. Są to m.in.: bardzo niska kaloryczność i właściwość obniżania ciśnienia krwi. Bardzo ważny jest fakt, że stewia może być stosowana przez chorych na fenyloketonurię, ponieważ nie zawiera fenyloalaniny, oraz przez diabetyków – nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ponadto nie powoduje ona próchnicy zębów.

 

Przetwórcy żywności z pewnością docenią niższy koszt słodzenia wyrobów końcowych (stewia jest w zależności od ekstraktu 100-450 razy słodsza niż tradycyjny cukier), przy zachowaniu atrakcyjnego smaku. Stewia jest stabilna termicznie i w różnych pH, co zwiększa możliwości jej zastosowania.

 

Cornelius Polska jestwyłącznym przedstawicielem w Polsce firmy R2 – europejskiego dystrybutora spółki JL Stevia, jednego z największych producentów tego surowca na świecie.

 

Informacja dostarczona przez firmę Cornelius Polska Sp. z o.o.

KOMENTARZE
Newsletter