Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Sali Natural CCL - alternatywa dla syntetycznych konserwantów
11.02.2009
Salicylates and Chemicals Pvt stworzyło alternatywę dla syntetycznych konserwantów. Proponowany układ konserwujący jest rozwiązaniem kierowanym szczególnie dla producentów preparatów kosmetycznych, przeznaczonych do higieny osobistej.


Sali Natural CCL (INCI: Murraya Koenigii (Curry) Leaf Oil (and) Cinnamomum Zeylanicum (Cynamon) Leaf Oil)  to występujący w postaci płynu , system środków konserwujących , o szerokim spektrum działania.

 Kluczowymi składnikami tego systemu konserwantów są:

•    Liść curry
-  substancje w nim zawarte wykazują działanie antyoksydacyjne, antymikrobowe oraz przeciwzapalne.

•    Liść z drzewa cynamonowego
- jest składnikiem  synergistycznym tego systemu, gdyż substancje w nim zawarte działania wspomagająco na układ immunologiczny, podnosząc odporność na zakażenia grzybicze, wirusowe oraz bakteryjne.


Połączenie tych dwóch składników zapewnia efektywna ochronę preparatów przeznaczonych do higieny osobistej. Szerokie spektrum działania konserwującego obejmuje hamujący wpływ na bakteria gram dodatnie, gram ujemne, pleśnie oraz drożdże .

Zgodnie ze specyfikacja produktu, jaką podaje firma, preparat wykazuje skuteczność działania w przedziale pH od 3 do 7.

Sali Natural CCL znajduje zastosowanie w formulacjach produktów spłukiwanych takich jak szampony, żele pod prysznic, pianki  czy  płyny do kąpieli.  W uzupełnieniu , ten system konserwujący , znajduje zastosowanie w produktach przeznaczonych  do pielęgnacji skóry, typu   kremy, płyny, emulsje i żele. Konserwantów można dodać   na każdym etapie  procesu produkcji , a Sali Natural CCL może tolerować temperatury do 60 ° C. Jednak to wymaga intensywnego mieszania jednolitego rozproszenia aktywnych składników przy niskiej zawartości emulgatorów .  Spółka informuje, że ten układ konserwujący  jest zgodny z większością rodzajów ekstraktów ziołowych oraz  białek  .


Źródło: cosmetics and toiletries.com
KOMENTARZE
news

<Luty 2021>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Newsletter