Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Produkcja perfum jako prawdziwa sztuka – stabilizacja zapachu i dobór nut zapachowych

Perfumy to mieszaniny substancji zapachowych rozpuszczonych w alkoholu, które mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Proces ich tworzenia to poniekąd sztuka kreowania zapachów opierająca się na wysoce rozwiniętym zmyśle węchu, pamięci zapachów i wiedzy perfumiarza z dziedziny chemii i fizyki. Oprócz doboru kompozycji zapachowych do odpowiednich nut niezwykle ważne jest ustabilizowanie zapachu.  

 

 

Rodzaje produktów perfumeryjnych

Wyróżnia się kilka rodzajów produktów zapachowych w zależności od stężenia kompozycji zapachowej. Pierwszym z nich są perfumy skoncentrowane (Extrait) zawierające 15-30% olejku zapachowego. Produkt ten nie ma zapachu alkoholu etylowego, ponieważ został on przefiltrowany przez złoża węgla aktywnego. Kolejnym produktem jest woda perfumowana (Eau de Parfum) zawierająca 8-12% olejku zapachowego. Następnym produktem jest woda kolońska (Eau de Cologne) zawierająca 3-5% olejku zapachowego. Ostatnią grupą są wody odświeżające zawierające 1-3% zapachu.

Rodzaje substancji zapachowych w perfumiarstwie

Podstawą każdych perfum są substancje zapachowe, których komponowanie to prawdziwa sztuka. Substancje te mogą być naturalne (roślinne – np. olejki eteryczne oraz zwierzęce – np. ambra, piżmo), wyizolowane, czyli półsyntetyczne (np. kamfora, geraniol, linalol, mentol, tymol, wanilina) oraz syntetyczne (np. salicylan metylu, kumaryna, alkohol fenyloetylowy).

Główne nuty zapachowe

Produkty perfumeryjne bazują na trzech nutach – głowy, serca i bazy – których zapachy różnią się między sobą lotnością. Nuta głowy to substancje o najwyższej lotności. Są to często zapachy cytrusów (takie jak trawa cytrynowa, bergamota, pomarańcza, grejpfrut), szybko ulatniające się zapachy zielone dające aromat świeżości i orzeźwienia. Nuta ta ma za zadanie nadać finalnemu produktowi wstępny zapach odczuwalny jako pierwszy po rozpyleniu produktu. Kolejnym źródłem zapachu jest nuta serca, która jest łącznikiem pomiędzy głową a bazą. Są to zapachy o dość słabej intensywności, ale nie tak lotne jak te, zastosowane w nucie głowy. Są to głównie zapachy kwiatowe (róży, lilii, jaśminu, kwiatu pomarańczy). Nutę bazy stanowią składniki zapachowe o niskiej lotności pozostające na skórze przez długi czas i to one decydują o finalnym zapachu produktu. Są to przede wszystkim zapachy drzewne, ekstrakty żywic i balsamów oraz zapachy przypraw, które wspomagają połączenie nuty bazy i serca.

Utrwalenie zapachu

Ważnym aspektem produkcji perfum jest ustabilizowanie zapachu, czyli zapobieganie wyparowywaniu substancji zapachowych. W tym celu do receptury dodaje się stabilizatory zapachu. Może to być roztwór mirystynianu izopropylu, który dodany w stężeniu 0,5-1%, pozostawia na skórze delikatną powłokę pozwalającą na pozostanie zapachu na skórze na dłużej. Dobre utrwalacze zapachu mają za zadanie zachować główne składniki kompozycji zapachowej w produkcie perfumeryjnym nawet po odparowaniu alkoholu. Ich działanie polega na obniżaniu prężności pary substancji zapachowej, co zwiększa stabilność adhezji. Posiadają one niski współczynnik podziału powietrze/olej, są nielotne i wysoko wrzące. Znanymi utrwalaczami zapachów są: mech dębowy, ekstrakt labdanum, balsam tolu, masło irysowe. Mają one największe znaczenie w utrwaleniu zapachów nuty bazy.

Czym jest jednostka zapachowa i jak określa ona natężenie zapachu?

Ciekawą definicją jest jednostka zapachowa, która określa ilość pojedynczego składnika w całej mieszaninie zapachowej. W tym celu probanci otrzymują próbkę stopniowo rozcieńczanego roztworu substancji zapachowej aż do momentu, w którym połowa z nich nie wyczuwa zapachu. Jest to określane jako wartość progowa. Natomiast krotność rozcieńczenia aż do tego momentu to natężenie zapachu.

Źródła

Fot. https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/stol-skladniki-ciekly-widok-z-gory-8450228/

Sztuka perfumerii – o substancjach zapachowych, Kosmetologia Estetyczna/ 2/2012/vol. 1.

KOMENTARZE
Newsletter