Według opublikowanych badań połączenie retinolu, laktozy i kwasu glikolowego znacząco wpływa na zmniejszenie liczby i całkowitej powierzchni zmarszczek.
40 kobiet o jasnej karnacji w wieku od 35 do 50 lat aplikowało sobie formulację zawierającą te 3 składniki (0,1% retinolu, 5% laktozy i 4% kwasu glikolowego) na jedną połowę twarzy, na drugą połowę aplikowały krem placebo 2 razy dziennie przez 12 tygodni. Znaczące zmniejszenie liczby zmarszczek było widoczne już po 2 tygodniach, natomiast zmniejszenie powierzchni zmarszczek po 4 tygodniach.
Zespół badawczy tak podsumowuje swoje wyniki: „z dobrze dobraną kombinacją składników aktywnych może być uzyskana znacząco większa skuteczność kremu przeciwzmarszczkowgo w porównaniu z placebo”.
Według Bertina i zespołu aplikacja retinolu może stymulować syntezę kolagenu i fibronektyny przez inhibicję produkcji kolagenazy. Laktoza ma zmniejszać syntezę i uwalnianie elastazy. Natomiast AHA są zaangażowane w cykl energii komórkowej, co w rezultacie może wpływać na redukcje drobnych zmarszczek.
Żródło: www.cosmeticsdesign-europe.com
KOMENTARZE