Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pochodne kwasu hialuronowego otrzymywane w hodowlach <i>Streptococcus equi</i>.
10.04.2007





Pochodne kwasu hialuronowego stanowią obecnie obiecującą grupę substancji służących jako wypełniacze tkanek miękkich. „Hialany” posiadają w porównaniu z kolagenem istotne zalety np. większą biokompatybilność oraz dłuższy czas utrzymywania się w skórze.



Kwas hialuronowy (hialuronian, hialuronian sodowy, HA) jest polisacharydem o liniowej strukturze, utworzony z fragmentów polisacharydów kwasu D-glukuronowego i N-acetylo-D-glukozaminy o naprzemiennym układzie. Wielocukier ten jest szeroko rozpowszechniony w macierzy zewnątrzkomórkowej tkanki łącznej, płynie maziowym oraz w obrębie innych tkanek. W przeciwieństwie do kolagenu nie wykazuje on specyficzności gatunkowej lub tkankowej. W skórze tworzy macierz tkankową w obrębie, której zatopione są włókna kolagenowe i elastynowe, a także inne struktury międzykomórkowe. Syntetyzowany przez błony komórkowe jest najobficiej występującym glikozoaminoglikanem (GAG) i w przeciwieństwie do innych glikozoaminoglikanów takich jak: siarczan chondroityny lub siarczan heparyny nie występuje on w postaci siarczanu i nie łączy się z białkiem rdzeniowym. Potrafi on przyłączać olbrzymie ilości wody, nadając skórze spójność i elastyczność.


 


 




Klasyfikację pochodnych kwasu hialuronowego można przeprowadzić na podstawie ich stężenia, metod uzyskiwania, stopnia połączeń krzyżowych oraz pochodzenia kwasu hialuronowego.



Pierwszym preparatem, który znalazł szerokie zastosowanie w zabiegach wypełniania tkanek miękkich, był hylan B (Hylaform Gel, Biomatrix INc, Ridgefield, NJ), do produkcji, którego wykorzystywano kwas hialuronowy z grzebieni kogucich. Badania kliniczne dowiodły, iż implanty hylanu B nie wywołują istotnych pod względem klinicznym reakcji immunogennych, zapalnych oraz są one stabilne w obrębie tkanek przez długi czas.



 



Restylane (Q-Med. AB, Uppsala, Sweden) jest stabilizowanym żelem kwasu hialuronowego, w którym częściowo obecne są wiązania krzyżowe. Kwas hialuronowy jest wytwarzany w hodowlach Streptococcus equi w procesie fermentacji przy obecności cukru, wytrącany alkoholem, poddawany filtracji i suszony. Łańcuchy HA podlegają następnie stabilizacji chemicznej poprzez wytworzenie trwałych wiązań krzyżowych za pomocą epoksydów. Ze względu na fakt, iż Restylane otrzymywany jest w procesie fermentacji bakteryjnej określa się go jako stabilizowany kwas hialuronowy pochodzenia niezwierzęcego (NASHA).




 



Źródło zdjęć i schematów:
www.natural-coral-calcium.com
www.cosmeticscanada.com
www.amsbio.com
Opracowane na podstawie książki: Jeffrey S. Dover "Metody wypełniania tkanek miękkich stosowane w kosmetologii"




Sylwia Tracichleb
KOMENTARZE
Newsletter