W świetle badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Wisconsin, okazuje się, że spożywanie owoców Granatu chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UVB.
Promieniowanie UVB penetruje naskórek, nie dociera do warstwy skóry właściwej, uszkadza komórki Langerhansa(komórki immunologicznie kompetentne obecne w naskórku), odpowiada za powstawanie rumienia dosłonecznego oraz poparzeń skóry, przyczynia się do indukowania zmian nowotworowych, nie tylko skóry, ale także innych organów.
Owoc Gratantu z gatunku Punica granatum L posiada silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jego wykorzystanie w ochronie ludzkich keratynocytów przed szkodliwym działaniem promieniowania UVB daje możliwość uzyskania ochrony poprzez modulację początkowych biomarkerów fotokarcynogenezy : czynnika jądrowego kappa B (NF-kB) i aktywowanych mitogenem kinaz białkowych.
Naukowcy testy dotyczące skuteczności owocu Granatu przeprowadzili na bezwłosych myszach SKH1. Przez 14 dni myszy piły wodę wzbogaconą ekstraktem z tego owocu , następnie zostały poddane pojedynczej ekspozycji na działanie promieniowania UVB.
Wyniki badań pokazały , że wzbogacenie diety o owoc Granatu skutecznie chroni przed szkodliwym działaniem UVB :
· Hamuje przed powstawaniem obrzęków
· Hamuje powstawanie nacieków leukocytarnych
· Hamuje peroksydację lipidów
· Hamuje aktywność cyklooksygenazy
Abstrakt dotyczący tego badania znajdą Państwo na stronie WWW
red.Marta Kłopotowska
KOMENTARZE