Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej z pestek śliwki – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Olej z pestek śliwki – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Śliwka jest jednym z jesiennych bohaterów naszej kuchni. Jednak warto docenić ją również w kosmetologii, bowiem posiada szereg dobroczynnych właściwości, pozytywnie wpływających na skórę, włosy, a także poprawiających jesienny nastrój dzięki pięknemu zapachowi, który wykorzystuje się w aromaterapii.

 

 

 

Właściwości

Olej z pestek śliwki pozyskiwany jest z nasion śliwy domowej. Posiada on ciemno-żółty kolor oraz piękny, marcepanowy aromat. Olej ten jest bogaty w kwasy: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, arachidonowy. W jego składzie znajdziemy również „witaminę młodości”, czyli witaminę E, wykazującą działanie antyoksydacyjne. Olej śliwkowy bardzo dobrze i szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej, nieprzyjemnej warstwy. Obecność dużej ilości kwasów sprawia, że olejek ze śliwki wykazuje działania: przeciwstarzeniowe, nawilżające, regenerujące, ochronne, jak również zmniejszające ilość powstających wyprysków skórnych. Świetnie sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju cery, a szczególnie polecany jest dla cery suchej.

 

Zastosowanie w kosmetologii

Bogactwo kwasów i antyoksydantów w olejku sprawia, iż bardzo dobrze nawilża on zniszczony naskórek, a także go odbudowuje. Osoby posiadające suchą i podrażnioną skórę, stosując ten olejek, odbudują płaszcz hydrolipidowy skóry, dzięki czemu zabezpieczą ją przed nadmierną utratą wody z naskórka, a także przed wpływem drażniących i szkodliwych czynników zewnętrznych, na które jesteśmy narażeni każdego dnia. Olejek ze śliwki sprawdzi się także w pielęgnacji skóry tłustej, wspomagając regulację procesów zachodzących w gruczołach łojowych. Dzięki temu kondycja skóry ulega znacznej poprawie, a ilość niedoskonałości wyraźnie się zmniejsza.

Olejek z pestek śliwki znajduje zastosowanie także w pielęgnacji włosów. Wykazuje on dobroczynne działanie na rozdwojone końcówki włosów. Może być stosowany także do olejowania włosów. Znajduje zastosowanie w recepturach masek i odżywek do włosów, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji włosów suchych, zapewniając im odżywienie. Olej z pestek śliwki odżywia i regeneruje również paznokcie. Cudowny zapach oleju ze śliwki sprawia, iż znajduje on zastosowanie w aromaterapii, a także jest stosowany podczas masaży, również w połączeniu z innymi olejkami.

Olejek ze śliwki można wykorzystać w recepturze każdego rodzaju preparatu kosmetycznego. Ze względu na przyjemny aromat, a także właściwości polecany jest jako składnik balsamów i żeli do mycia ciała. Na etykietach kosmetycznych preparatów znajdziemy go pod nazwą: Prunus Domestica Seed Oil.

KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2020>

pnwtśrczptsbnd
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
Newsletter