Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej sezamowy w kosmetykach- nowość
14.12.2011
Olej sezamowy w kosmetykach- nowość

Sezam (sesamum indicum) uprawiany jest w tropikach i subtropikach (Indie, Sudan, Egipt, Japonia, Chiny). Olej sezamowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych. Jest on jednym ze stosowanych w przemyśle składników fazy olejowej produktów kosmetycznych. Obecnie coraz częściej obecny jest w kosmetykach.

 

Olej sezamowy jest tłusty, ma kolor żółty przechodzący w jasnobrązowy i lekko orzechowy zapach. Jest on nieodporny na wysokie temperatury i dlatego należy zapewnić odpowiednie warunki technologiczne podczas produkcji kosmetyków, ponieważ nie należy podgrzewać go powyżej 65°C. Jest bardzo bogaty w mikro i makroelementy niezbędne dla zdrowia i urody skóry, między innymi: fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku.

Zawiera również naturalne tokoferole i witaminę B6.  Jest  unikalny ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-6:  kwasu linolowego (od 45%). Jako jeden z nielicznych z taką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych jest stosunkowo stabilny w temperaturze pokojowej.

 

Omawiany olej zawiera wysoką zawartością naturalnie występujących konserwantów, jakimi są sezamol i sezamina.

 

Sezamol w połączeniu z naturalnymi tokoferolami jest aktywnym antyutleniaczem i „wymiataczem” wolnych rodników. Dlatego dodatek oleju sezamowego jako składnika kosmetyków zapewnia ochronę skóry przed procesami starzenia. Dlatego też zaliczany jest on do środków ”anti-aging”. Wśród działań, które powoduje można wymienić: zwiększenie ochrony skóry przed czynnikami środowiskowymi, zmniejszenie utraty wody przez naskórek, zwiększenie elastyczności skóry.

 

Może być stosowany jako emolient zmiękczający skórę i chroniący ja przez wpływem zewnętrznego środowiska.

Olej sezamowy ma właściwości: rozgrzewające, odtruwające, regulacyjne (reguluje pracę gruczołów łojowych, oczyszcza skórę z toksyn, poprawia krążenie).

 

Polecany jest jako olejek do ciała, masażu, kąpieli i produktów kosmetycznych dla cery mieszanej, suchej, zanieczyszczonej, starzejącej się z oznakami złego ukrwienia (kremy, mleczka, balsamy). Jest używany również do produktów do pielęgnacji suchych włosów i skóry głowy.

Według medycyny indyjskiej- Ajurwerdy -masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość.

 

Nie jest zalecany do stosowania przy rozszerzonych naczynkach i przy stanach zapalnych skóry, a także chorobach skóry takich jak AZS (Atopowe Zapalenie Skóry). Olej ten stanowi naturalną, jednak niewielką ochronę przeciwsłoneczną o niskim faktorze 3-4. Pamiętajmy, że tak niski faktor nie ochroni przed promieniami UV skóry o jasnej karnacji, a także dzieci i osób starszych.

 

Przykłady receptur z olejem sezamowym:

 

1. Olejek do masażu i pielęgnacji dłoni

 

Roztapiamy łyżkę oleju kokosowego i łączymy z łyżką oleju sezamowego. Powstaje nam ciepły, przyjemny olejek o kokosowo-orzechowym zapachu. Doskonale nawilży i uelastyczni wrażliwą skórę dłoni.

 

2. Antycellulitowy peeling rozgrzewający

 

3 łyżki oleju sezamowego łączymy z łyżką cukru, dodajemy łyżeczkę mielonej kawy. Powstaje nam aromatyczny kawowo-sezamowy peeling cukrowy.

 

Produkt mimo prostego składu ma potrójne działanie:

  • Ziarenka cukru masują skórę, usuwają martwe komórki skóry, a także poprawiają krążenie,
  • Kofeina zawarta w kawie stymuluje przemianę materii, spala i rozbija tkankę tłuszczową, a także poprawia jędrność skóry,
  • Olej sezamowy nawilża i odżywia skórę, a także daje przyjemne uczucie rozgrzewania.

 

Źródło:

„Science”

„Nature”

pubmed

 

Oprac. Magdalena Jóźwicka

KOMENTARZE
Newsletter