Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej musztardowy (gorczycowy) – właściwości i zastosowanie
Olej musztardowy (gorczycowy) – właściwości i zastosowanie

Gorczyca była znana już przed naszą erą, gdzie była używana do wyrobu maści. Gorczyca biała kojarzona jest przez większość osób z kuchnią – jako dodatek do potraw w postaci musztardy i przyprawy. Jednak kryje ona w sobie mnóstwo cennych właściwości, które dawno zostały odkryte i są dziś używane w kosmetyce oraz farmacji.

 

 

Gorczyca biała (łac. Sinapis alba) jest jednoroczną rośliną o żółtych kwiatach. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Owocem gorczycy są łuszczyny, w której kryją się jasnożółte nasionka będące surowcem wykorzystywanym w kosmetyce i farmacji. W nasionach znajdziemy: olejki lotne, tłuszcze, glikozydy, białka i sole mineralne.

 

Zastosowanie gorczycy w farmacji

Gorczyca posiada szeroki zakres działania, do którego możemy zaliczyć: ochronę błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, działanie moczopędne, przeciwzapalne. Stosowana jest w niestrawnościach, zaparciach i wzdęciach. Na rynku farmaceutycznym znajdziemy plastry z olejkiem z gorczycy, który jest dedykowany na bóle reumatyczne. Olej z gorczycy stanowi surowiec w produkcji maści przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Szczególną ostrożność muszą wykazać kobiety w ciąży podczas stosowania gorczycy, a także powstałych preparatów na jej bazie.

 

Olej musztardowy – właściwości

Otrzymywany jest z nasion gorczycy. Posiada żółty, dość intensywny kolor i jak sama nazwa wskazuje – musztardowy zapach, który po kilku minutach od aplikacji staje się mniej wyczuwalny. Nazywany jest również olejem gorczycowym.

 

Zastosowanie oleju musztardowego (gorczycowego) w kosmetyce

Olej musztardowy posiada właściwości rozgrzewająco-pobudzające, które znajdują zastosowanie podczas wykonywania masażu. Stosowany przy masażu poprawia krążenie, nawilża skórę, a także łagodzi bóle mięśni. Jest jednym z najlepiej wchłanialnych olejów. Świetnie sprawdza się w chłodne dni do rozgrzewania zimnych stóp i dłoni. Polecany jest osobom borykającym się z cellulitem.

Olej musztardowy nadaje się do oczyszczania skóry twarzy. Posiada właściwości przeciwbakteryjne. Redukuje niedoskonałości skórne, tj. zmiany trądzikowe. Przyczynia się do wyrównania kolorytu cery. Nie należy jednak stosować go bezpośrednio na zmiany skórne, jeśli nie zostały wygojone.

Olej musztardowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów. Doskonale nawilża włosy, a także je regeneruje. Hamuje wypadanie włosów oraz zwiększa mikrokrążenie skóry głowy. Przyspiesza porost włosów. Świetnym sposobem na poprawę kondycji włosów jest wykonanie maseczki na bazie oleju musztardowego, która przynosi szybko dobre efekty w postaci nawilżenia włosów. Łatwo zmywa się z włosów w porównaniu do innych dostępnych olejów, które są stosowane do olejowania włosów.

Źródła

 

grafika: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sinapis_alba_graines.JPG#/media/Plik:Sinapis_alba_graines.JPG

KOMENTARZE
Newsletter