Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Najbogatsze źródło GLA – ogórecznik lekarski
Najbogatsze źródło GLA – ogórecznik lekarski
GLA / kwas γ-linolenowy, należący do grupy NNKT jest niezbędny do utrzymania prawidłowej struktury skóry oraz zdrowej aktywności komórkowej. Zastosowanie ogórecznika lekarskiego w preparatach kosmetycznych nie tylko odmładza skórę, przede wszystkim odgrywa ważną rolę w leczeniu szeregu chorób skórnych.

Borago officinalis (ogórecznik lekarski) – roślina jednoroczna, pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Osiąga wysokość 60 cm oraz wydziela odświeżający zapach, przypominający woń ogórków. Kwiaty ogórecznika są koloru niebieskiego, osiągają wartość 1,5 – 2,5 cm szerokości.
Substancje chemiczne obecne w Borago officinalis:

  • Kwasy organiczne – mlekowy, jabłkowy, octowy
  • Mikro- i makroelementy – żelazo, cynk, wapń, potas
  • Substancje czynne – alkaloidy pirolizydynowe, alantoina, cukry
  • Flawonoidy
  • Witaminy: C i B

Najważniejszym składnikiem obecnym w tłoczonym na zimno oleju z ogórecznika lekarskiego jest GLA. Kwas ten jest prekursorem prostaglandyny PGE1 – substancji odgrywającej rolę regulatora wielu procesów fizjologicznych, odpowiadającej za prawidłowy stan skóry. Niedobór GLA osłabia barierę skórną, przyspiesza powstawanie zmarszczek oraz przebarwień skórnych. Ilość kwasu GLA w tłoczonym na zimno oleju z nasion ogórecznika lekarskiego to około 18 –25 g/100 g kwasów tłuszczowych (z 30% oleju z nasion ogórecznika, 20% to kwas gamma-linolenowy). GLA ma ogromne znaczenie w leczeniu wielu chorób skórnych, m.in.: wypryski, atopowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenie skóry, egzema.

Tradycyjne zastosowanie ogórecznika lekarskiego:

  • Środek przeciwzapalny
  • Leczenie górnych dróg oddechowych
  • Zaburzenia przemiany materii
  • Zalecany przy zwiększonej pobudliwości nerwowej u dzieci i dorosłych

Olej z ogórecznika doskonale sprawdza się w nawilżeniu suchej, wrażliwej i spękanej skóry. Łagodzi podrażnienia, charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i odżywczym.
Substancje aktywne obecne w oleju: GLA, kwas linolowy oraz kwas oleinowy równoważą poziom kwasów tłuszczowych oraz przywracają właściwy poziom nawilżenia skóry.

Ekstrakt olejowy z Borago officinalis  w preparatach kosmetycznych:

Działanie

Substancje aktywne

Zastosowanie kosmetyczne / właściwości

Antyoksydant

Flawonoidy

Antocyjanozydy

Garbniki

Anti-aging

Ochrona przeciwsłoneczna

Ochrona koloru włosów

Wzmocnienie naczyń krwionośnych

Flawonoidy

Antocyjanozydy

Pobudzenie prawidłowego krążenia krwi

Ściągające

Garbniki

Regulacja wydzielania serum

Gojenie ran

Regulacja utraty wody (TEWL)

AHA (α-hydroksykwasy)

Emolienty

Preparaty kojące


Najważniejszą właściwością ekstraktu olejowego z ogórecznika lekarskiego jest regulacja utraty wody (TEWL). Aktywność ta związana jest z obecnością substancji kleistych jak i α-hydroksykwasami w roślinie. Substancje śluzowe są związkami higroskopijnymi – mają zdolność do absorbowania i zatrzymywania wody. Ze względu na duży rozmiar, substancje te odkładają się na powierzchni warstwy rogowej skóry, dzięki czemu znacznie poprawiają właściwości bioaktywne skóry.
Kwasy AHA – naturalne, nietoksyczne substancje złuszczają i nawilżają skórę. Są szczególnie delikatne dla skóry wrażliwej, dlatego wyciąg z ogórecznika jest idealny w preparatach kosmetycznych o działaniu zmiękczającym, kojącym i nawilżającym. Ekstrakt olejowy z ogórecznika dzięki korzystnemu wpływaniu na krążenie krwi w skórze usuwa z niej toksyny, poprawiają wygląd i koloryt naskórka, skóra jest lepiej dotleniona i odżywiona.
 Substancje czynne w zielu wykazują działanie odtruwające, przyśpieszające gojenie bakteriobójcze, uszczelniające naczynia włosowate, przeciwzapalne oraz pobudzające. Ekstrakt z ogórecznika zalecany jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry dojrzałej i zaczerwienionej z zaburzonym krążeniem w naczynkach włosowatych.

 

Źródła

 

1. http://www.centerchem.com/Products/DownloadFile.aspx?FileID=6563

2. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono 596-borage.aspx?activeingredientid=596&activeingredientname=borage

KOMENTARZE
Newsletter