W Polsce istnieje ponad 50 tysięcy zakładów fryzjerskich i fryzjersko – kosmetycznych. W miejscach tego typu obowiązują ściśle określone zasady ustalone przez Państwowy Inspektorat Sanitarny, które wszystkie bez wyjątku powinny być przestrzegane. Jak jest w praktyce, niestety nie raz można się było o tym przekonać na własnej skórze. Poniżej przedstawiono potencjalne zagrożenia biologiczne, które można znaleźć w nieprawidłowo funkcjonującym salonie:
Kategoria czynnika/ |
Grupa |
Przenoszenie |
Skutki |
Profilaktyka |
Szczepionka |
Wirus zapalenia wątroby |
3 |
bezpośrednie poprzez |
zapalenie watroby, |
Sterylizacja metodami fizycznymi: |
tak |
Wirus zapalenia wątroby |
3 |
bezpośrednie poprzez |
przewlekłe zapalenie |
Sterylizacja metodami fizycznymi: |
brak |
Ludzki wirus uposledzenia odporności (HIV-1, HIV-2) |
3 |
bezpośrednie poprzez |
zespół nabytego |
Dezynfekcja metodami fizycznymi |
brak |
|
2 |
powietrzno - kropelkowe |
zapalenie krtani, |
Sterylizacja metodami fizycznymi: |
brak |
Bakterie/ Gronkowiec złocisty |
2 |
powietrzno - kropelkowe, |
alergie skórne, |
Sterylizacja metodami fizycznymi: |
brak |
Bakterie/ Paciorkowiec ropotwórczy |
2 |
powietrzno - kropelkowe |
zakażenie ropne skóry i tkanki |
Sterylizacja metodami fizycznymi: |
brak |
Grzyby/ Dermatofity |
2 |
bezpośrednie (zakażona osoba, |
grzybice paznokci |
Sterylizacja metodami fizycznymi: |
brak |
Grzyby/ Dermatofity |
2 |
bezpośrednie (zakażona osoba, |
grzybica strzygąca owłosionej |
Sterylizacja metodami fizycznymi: |
brak |
Pasozyty/ wesz ludzka |
1 |
bezpośrednie (zakażona osoba, |
wszawica, infekcje owłosionej |
Sterylizacja metodami fizycznymi: |
brak |
Pasożyty/ świeżbowiec ludzki |
1 |
bezpośrednie (zakażona osoba, |
świeżb |
Sterylizacja metodami fizycznymi: |
brak |
* Według rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki
Salon kosmetyczny powinien być „sterylnie czysty”. Wszystkie powierzchnie, a także sprzęty i akcesoria powinny być utrzymywane w nienagannym stanie sanitarno – higienicznym. W salonie znajdują się miejsca szczególnie narażone na działanie patogenów (strefy krytyczne) takie jak pojemniki na narzędzia, blaty, tace, umywalki, zagłówki fotela, wycięcia na szyję oparć foteli przy stanowiskach do mycia głowy, itp. Wszystko to i wiele więcej powinno być dokładnie wycierane po każdym użyciu. Jeżeli kiedykolwiek zauważymy plamy na fotelach, niedomyte blaty, poplamioną, klejącą podłogę etc. to znak, że w salonie tym nie przestrzega się podstawowych zasad. Co więcej należy zdać sobie sprawę, że jeśli obowiązki są bagatelizowane przez personel w tak rażących kwestiach jak wymienione powyżej, to prawdopodobnie również grzebienie i nożyczki, a także wszystko inne dalekie jest od ideału.
Obserwujmy personel. Zwracajmy uwagę, czy grzebień nożyczki, szczotka, dyfuzor były wysterylizowane przed użyciem. Sprawdzenie tego jest bardzo proste. Jeśli fryzjer zaraz po poprzedniej klientce zaprasza nas na fotel i z miejsca zabiera się do pracy, to znak że powinniśmy powiedzieć stop. Prawdziwy profesjonalista dla naszego komfortu powinien w naszej obecności wyjąć narzędzia z uprzednio przygotowanej torby lub pojemnika po sterylizacji, ale niestety opisany widok nawet w najbardziej szanowanych salonach jest rzadkością.
Kolejnym grzechem fryzjerów jest wielokrotne wykorzystywanie ręczników i pelerynek z założenia jednorazowych. Zarówno tradycyjne ręczniki frotte jak celulozowe mogą być wykorzystane przez personel tylko dla jednego klienta. Jeśli ręcznik, bądź specjalna opaska osuszająca wzbudzi kiedykolwiek nasza czujność (będą pogniecione, wymięte, poplamione itp.), nie bójmy się komentować, pytać, wymagać. Tu chodzi o nasze zdrowie.
Fryzjer zobowiązany jest w przypadku narzędzi nienaruszających ciągłości tkanek takich jak szczotki, każdorazowo oczyścić je z resztek włosów, następnie umyć i dopiero potem poddać dezynfekcji umieszczając w specjalnym roztworze. Narzędzia mogące naruszyć ciągłość tkanek takie jak nożyczki, brzytwy itp. powinny być autoklawowane lub traktowane roztworem o szerokim spektrum działania. Po takim zabiegu akcesoria i narzędzia powinny być umieszczane w odpowiednim pojemniku lub jednorazowej torbie w specjalnie odseparowanej od otoczenia, oznakowanej szufladzie. Wszystkie narzędzia jednorazowe, nie powinny być wykorzystywane więcej niż jeden raz, gdyż częstokroć wykonane są z materiałów, które uniemożliwiają ich właściwą dezynfekcję.
Bardzo ważne jest też higieniczne przetrzymywanie odpadów, a także ich odpowiednia segregacja. Odpady niebezpieczne, takie jak np. jednorazowe żyletki, bielizna jednorazowa (ręczniki, czepki) etc. powinny być przechowywane w oddzielnych, odpowiednio oznakowanych pojemnikach, które zminimalizują ryzyko zakażenia czystych przedmiotów.
Wszystkie powyższe wskazówki dotyczące wyżej omówionych kwestii wynikają z własnych obserwacji autora publikacji.
Anna Tomczak
KOMENTARZE