Charakterystyka
Morela jest owocem wieloletnim, należącym do rodziny różowatych. To niewielki, okrągły owoc o średnicy 4-8 cm. otoczony jest gładką, czasami nieco szorstką skórką, barwy od żółtej do jasnopomarańczowej. Niekiedy po drugiej stronie może pojawić się lekkie zaczerwienienie. Miąższ moreli jest koloru żółtego lub intensywnie pomarańczowego. W łatwy sposób oddziela się go od brązowej pestki.
Pierwsze morele pojawiły się w Azji ponad 4000 lat temu. Obecnie są rośliną uprawną szczególnie w Chinach, USA, Turcji, we Włoszech, Armenii i Grecji.
Wartości odżywcze
W owocach moreli zawartych jest mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B (witamina B1, B2 i B6), witamina C, witamina PP, witamina A, a także sole mineralne, flawonoidy, garbniki, pektyna. Spośród kwasów organicznych w owocach moreli można znaleźć: kwas winowy, cytrynowy, jabłkowy. Najważniejsze pierwiastki obecne w tych pomarańczowych owocach to: wapń, żelazo, fosfor, jod, magnez, bor, siarka, cynk, kobalt, sód i potas. Morele to także źródło cukrów głównie sacharozy.
W 100 g świeżego owocu znajduje się tylko 48 kalorii, podczas gdy suszone morele zawierają ich aż 286. Są źródłem białka, tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika.
Działanie prozdrowotne
Morele, prócz walorów smakowych, dzięki zawartości beta karotenu mają pozytywny wpływ na kondycję skóry. Związek ten opóźnia procesy starzenia oraz pomaga uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych. Dzięki niemu cera jest promienista i ma zdrowy, młody wygląd. Składniki zawarte w suszonych morelach pomagają w odbudowaniu włókien kolagenowych, wspierają odblokowywanie kanałów łojowych. Działanie rewitalizujące, poprawę kolorytu skóry zawdzięczamy obecnym w morelach witaminom. Spożywanie moreli może być również ratunkiem dla osób, które zmagają się z trądzikiem młodzieńczym. Ze względu na zawartość witaminy A specjaliści polecają je także osobom z chorobami narządu wzroku, ponieważ witamina ta warunkuje prawidłowe widzenie oraz zapobiega tzw. kurzej ślepocie.
Morele działają przeciwnowotworowo (obecność witaminy B17). Szczególnie polecane są osobom palącym papierosy, ich spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka płuc. Zapobiegają chorobom krążenia, osteoporozie, obniżają ciśnienie krwi. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawarty w morelach błonnik usprawnia trawienie. Zdaniem lekarzy spożywanie moreli jest skuteczne także w przypadku anemii, gdyż wspomagają one produkcję czerwonych krwinek.
Zastosowanie
Morele można spożywać zarówno świeże, jak i suszone. Są zdrową i smaczna przekąską. Stanowią doskonały dodatek do ciast, deserów, sałatek owocowych, a nawet lodów. Robi się z nich kompoty, soki, dżemy, nalewki, nadziewa się nimi mięsa. Nasiona moreli, odmiany słodkie lub gorzkie, mogą w kuchni zastąpić migdały. Z pestek moreli wytłacza się olej używany do ciast, ale także w kosmetyce i farmacji.
Olej i proszek z pestek moreli
Pestka moreli zawiera ok. 40-50% oleju, znanego jako olej z pestek moreli. Zawiera on niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę A. Jest delikatny, o ładnym, marcepanowym zapachu i smaku. Kolor jest jasnożółty, klarowny. Ma działanie łagodzące, nawilżające, odżywcze i regenerujące. Olejki eteryczne wykorzystuje się w produkcji aromatyzowanych wód. Olej z pestek moreli jest składnikiem takich kosmetyków jak: szampony, kremy, maseczki, mleczka, toniki, peelingi, olejki do ciała, a nawet perfumy. Zewnętrznie może być stosowany do każdego rodzaju skóry. Sprzedawany w ciemnych, szklanych butelkach, po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce. Proszek z pestek moreli przeznaczony jest dla cery tłustej i mieszanej.
KOMENTARZE