Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Lilak pospolity – zastosowanie w farmacji i kosmetologii
Lilak pospolity – zastosowanie w farmacji i kosmetologii

Wiele roślin rosnących w naszym otoczeniu posiada cenne właściwości, które możemy wykorzystać zarówno w kuchni, jak i farmacji czy kosmetologii. Przykładem takiej rośliny jest lilak pospolity, który obecnie zachwyca nas swym przepięknym zapachem.

Lilak pospolity (Syringa vulgaris L.), zwany potocznie bzem, jest rośliną należącą do rodziny oliwkowatych. Jednak nazwa "bez" jest błędna, bowiem bez jest rośliną należącą do rodzaju Sambucus. Lilak pospolity do Europy został sprowadzony z Imperium Osmańskiego. Przybiera postać wysokiego krzewu bądź małego drzewa, które się rozrasta. Może osiągać maksymalnie do 7-10 m wysokości. Nie posiada dużych wymagań glebowych oraz świetlnych, ale źle rośnie na podłożach piaszczystych i jałowych. Jest rośliną odporną na brak wody. Jego kwitnienie przypada od końca kwietnia do czerwca. Posiada wiechowate kwiatostany przybierające barwę fioletową, purpurową bądź białą.

 

Zastosowanie w farmacji

Lilak pospolity posiada w swym składzie wiele substancji aktywnych tj. glikozydy irydoidowe, lignany, kumaryny, olejek eteryczny, garbniki, alkohole cukrowe i cukry proste, fenyloetanoidy, flawonoidy i echinakozyd. Lilak pospolity posiada właściwości lecznicze, które są mało znane. Surowce, które są wykorzystywane w leczeniu, to kwiaty i liście, które zbiera się w okresie kwitnienia lilaka. Najbardziej znanym preparatem z lilaka jest napar z kwiatów. Posiada on właściwości moczopędne. Wykorzystywany jest pomocniczo w leczeniu kamicy nerkowej oraz w stanach zapalnych pęcherza moczowego. Przygotowany wyciąg alkoholowy z liści i kwiatów stosowany jest już od dawna w medycynie ludowej w leczeniu przeziębień, a także zapalenia oskrzeli. Zewnętrznie stosuje się go jako wcierki w nerwobólach oraz w bólach reumatycznych.

 

Zastosowanie w kosmetologii

Lilak pospolity wykorzystywany jest także w kosmetyce. Na pierwszy plan wyłania się jego przepiękny zapach, stosowany podczas masażu olejkiem, który zapewnia harmonijny nastrój. Jego zapach sprawia, że często wykorzystuje się go w naparach do kąpieli z kwiatów lilaka, które zapewnią odprężenie po męczącym dniu. Ich liczne właściwości mają także zbawienny wpływ na naszą skórę. Olejek eteryczny otrzymywany z rośliny świetnie nadaje się jako dodatek w mydłach, świecach zapachowych oraz w świecach do masażu. Pobudzający zapach wykorzystywany jest także w produktach do kąpieli tj. żelach pod prysznic czy płynach do kąpieli. Ponadto, lilak posiada udowodnione działanie ściągające, dlatego może być używany jako surowiec do produkcji toników. Świetnie sprawdzi się u osób posiadających trądzik, łojotok, a także przebarwienia skóry. Przecieranie wyprysków tonikiem zmniejszy ich widoczność.

KOMENTARZE
Newsletter