Przeczytaj również:
Morskie bakterie sprzymierzeńcami w walce ze starzeniem się skóry
Trujące kosmetyki? Europejska Agencja Środowiska alarmuje!
I tak antocyjany zawierają aglikon – antocyjanidynę (związek amfoteryczny) i cukier (np. glukoza). Aglikon tworzy z kwasami sole oksoniowe barwy czerwonej, a z zasadami sole fenolowe barwy niebieskiej. Antocyjany są, więc barwnikami czerwonymi lub niebieskimi kwiatów i owoców. Wykazuja działanie farmakologiczne. Działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, uspokajająco, przeciwwysiękowo, poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Nazwy antocyjanów pochodzą często od nazw łacińskich rodzajów lub gatunków roślin, np. malwidyna (w malwach), peonidyna (w piwoniach, czyli peoniach), pelargonidyna (w pelargoniach).
Flawonoidy, z kolei zwane również bioflawonoidami lub flawonami, stanowią szeroką grupę wtórnych metabolitów roślinnych. Ich bogatym źródłem są liście i kwiaty, ale także owoce i nasiona głównie roślin okrytozalążkowych. Gromadzą się w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadając im intensywny kolor, chroniąc jednocześnie przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Niemal wszystkie flawonoidy wykazują różnorodną aktywność biologiczną zarówno w organizmach roślinnych, jak i w zwierzęcych. Stanowią uniwersalne zmiatacze wolnych rodników, przede wszystkim dzięki właściwościom antyoksydacyjnym. Ponadto obniżają poziom reaktywnych form tlenu w organizmach roślinnych i zwierzęcych poprzez hamowanie procesów prowadzących do ich powstawania.
Międzynarodowe zespoły badawcze analizowały metanolowe wyciągi z odmiany truskawek Sveva pod kątem zawartości antocyjanów. Metodą analizy była wysokosprawna chromatografia cieczowa oraz spektrometria mas, dzięki którym udało się zidentyfikować pięć rodzajów antocyjanów.
Następnie przygotowano hodowle fibroblastów i dodano ekstrakt z truskawek w stężeniach 0,05, 0,25 i 0,5 mg / ml, za wyjątkiem kontroli. Następnie próbki narażono na promieniowanie UVA w dawce "ekwiwalent 90 minut w letnim słońcu południa na Riwierze Francuskiej." na ich zdolność do ochrony ludzkich skórnych fibroblastów przed promieniowaniem UVA.
Truskawkowy ekstrakt, zwłaszcza na 0,5 mg / ml, wykazał aktywność fotoprotekcyjną w fibroblastach eksponowanych na promieniowanie UVA. Wykazano zwiększoną żywotność i zmniejszone uszkodzenia DNA komórek, w porównaniu z komórkami kontrolnymi.
Naukowcy nie wykazali jednak związku pomiędzy obecnością antocyjanów oraz właściwościami fotoprotekcyjnymi, jednak twierdzą, że ich badania doprowadzą w przyszłości do powstania kremów chroniących przed promieniowaniem UVA wykonanych z truskawek. Zespół planuje ocenić, czy antocyjany w truskawkach lepiej chronią skórę przed promieniowaniem UVA, kiedy są aplikowane na skórę w postaci kremu czy gdy są spożywane.
Agata Lebiedowska
Źródła:
cosmeticsandtoiletries.com
http://kosmetologia.com.pl
KOMENTARZE