Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kosmetyki na bazie produktów pochodzących z fermentacji wina
01.10.2009
Dzięki wspólnemu przedsięwzięciu dwóch firm, niemieckiej Spectral Service oraz hiszpańskiej Alfaverde, udało się opracować nowoczesną i innowacyjną technologię pozyskiwania surowców kosmetycznych z produktów pofermentacyjnych wina.
Susz pozostający jako końcowy produkt fermentacji wina, jest cennym źródłem substancji biologicznie aktywnych, o wysokiej biodostępności.

Dzięki temu projektowi badawczemu udało się uzyskać z suszu cenne peptydy, witamin z grupy B , polifenoli oraz minerałów. Substancje te wykazują działanie odżywcze , przeciwzmarszczkowe oraz regeneracyjne.

Fioletowy kolor uzyskanego suszu nie wpływa negatywnie na zabarwienie skóry, nie mniej jednak kosmetyki zawierające dodatek tego surowca posiadają taki sam kolor o fioletowym odcieniu.
Trwają również prace na opracowaniem koncentratu w formie proszku, użytecznego jako produkt kosmetyczny o działaniu ani-aging


na podstawie Cosmetic Business
KOMENTARZE
Newsletter