Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kosmetologia vs Dietetyka
11.06.2013

Pod koniec maja 2013 r. w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki mająca na celu upowszechnienie wiedzy z zakresu kosmetologii i dietetyki, integrację środowiska studentów oraz rozwijanie umiejętności prezentacji poglądów i prowadzenia dyskusji.

Patronat naukowy nad konferencją objął Rektor Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach prof. dr hab. n. med. Jacek Starzewski. Patronat medialny objęło czasopismo „Dermatologia Estetyczna. Specjalistyczny Magazyn Medyczny" oraz "Termedia sp. z o.o. Wydawnictwa Medyczne i Specjalistyczne".

W trakcie konferencji, którą zainaugurowała dr hab. Magdalena Rost-Roszkowska wykładem pt. „Wykorzystanie roślinnych komórek macierzystych w kosmetologii”, swoje prace oraz wyniki badań przedstawili studenci z całej Polski, m.in.: ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, Wyższej Szkoły Fizjoterapii z siedzibą we Wrocławiu, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, Państwowej Medycznej Wyższej Szkoły Zawodowej w Opolu, Uniwersytetu Opolskiego, Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie oraz Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sandomierzu, a także Wyższej Szkoły Zawodowej Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie i Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. 

W przypadku kosmetologiiprzedstawiona tematyka dotyczyła szerokiego zakresu, począwszy od wpływu różnych czynników na proces starzenia skóry, poprzez omówienie licznych zabiegów nieinwazyjnych oraz inwazyjnych, a skończywszy na charakterystyce powikłań pozabiegowych. Ciekawym aspektem tematyki kosmetologicznej był masaż ajurwedyjski oraz masaż shiatsu, a także charakterystyka nowo rozwijającej się gałęzi jaką jest trychologia.

Spośród tematyki związanej z dietetyką można było zapoznać się z wykorzystaniem kwasów omega 3, 6 i 9 czy przeciwutleniaczy w żywieniu z uwzględnieniem ich wpływu na funkcjonowanie skóry człowieka. Przedstawiono także wyniki badań dotyczące preferencji żywieniowych dzieci, oraz osób starszych z uwzględnieniem oceny jadłospisów realizowanych w domach opieki społecznej. Omówione zostały również wyniki badań przedstawiające wpływ białka serwatkowego na skórę człowieka z uwzględnieniem jego wpływu na czynniki pro- i antyapoptotyczne.

Wystąpienia studentów oceniało jury w składzie: dr Urszula Skotnicka-Graca, mgr inż. Edyta Listek, dr hab. Magdalena Rost-Roszkowska, dr Joanna Woźniak-Holecka, które przyznało nagrodę główną – szkolenie cover up lashes i zestaw kosmetyków o wartości 2.000 zł Joannie Batorskiej-Bebel za referat pt. „Kampanie społeczne jako forma edukacji żywieniowej na temat spożycia fast foodów – analiza międzynarodowa” (praca powstała we współpracy z Ewą Chrosteki Agnieszką Gralka).

 

Ponadto wyróżnienia otrzymali: Agnieszka Ciomberza referat pt. Przeciwnowotworowe działanie likopenu”, Katarzyna Czapla za referat pt. „Substancje konserwujące stosowane w kosmetykach ajurwedyjskich i drogeryjnych”, Dominika Gniewek za referat pt. „Mam łuszczycę. O tak, słyszałam o nich. Podobno często gubią sierść, jak tchórzofretki - czyli poziom świadomości społeczeństwa.”, Mateusz Maciejczyk za referat pt. „Metaloproteinazy w kosmetologii i medycynie estetycznej” oraz „Wpływ wysokobiałkowej diety serwatkowej na poziom kaspazy-14 i czynnika indukującego apoptozę w skórze”, Barbara Szlachta za referat pt. „Preferencje żywieniowe dzieci w wieku 4-6 lat – badanie wstępne”, Magdalena Mikołajczyk za referat pt. „Rozstępy trudny defekt kosmetyczny”, Natalia Wojtyla za referat pt. „Chemoprewencja, czyli dieta sposobem walki z nowotworem”.

Impreza okazała się dużym sukcesem, a poruszane tematy wzbudziły wiele zainteresowania wśród słuchaczy. Za sprawą pozytywnego odbioru, organizatorzy rozważają przeprowadzenie kolejnych edycji wydarzenia.

 

Mateusz Wasiak

Izabela Sochacka

KOMENTARZE
news

<Październik 2021>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Newsletter