Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ekstrakt z owsa i jego zastosowanie w kosmetyce
Ekstrakt z owsa i jego zastosowanie w kosmetyce

Ekstrakt z owsa (Avena Sativa [Oat] Kernel Extract) otrzymywany jest dzięki zaawansowanej technologii mielenia. Ma formę biało-żółtego proszku. Bardzo małe rozmiary ziaren zmielonego ekstraktu z owsa oraz zawartość lipidowa czynią go bardzo dobrym surowcem do produkcji kosmetyków kolorowych i pielęgnacyjnych.

 

 

 

Ze względu na niewielkie wielkości ziaren gotowego surowca, ekstrakt z powodzeniem sprawdzi się w kosmetyce kolorowej, ponieważ pozwala nadać matowe wykończenie, a ponadto wyeliminować tłustość i lepkość, które nadają niektóre emolienty i oleje. Redukuje nadmiar sebum, nie pozostawiając skóry suchej i ściągniętej. W kosmetykach białych poprawia właściwości aplikacyjne i użytkowe. Jest naturalnym składnikiem nadającym teksturę kosmetykom. Surowiec zawiera około 7% fazy lipidowej oraz około 12% białek. Dzięki temu składnik ten wykazuje dobroczynny wpływ na skórę. Poprawia odczucia wygładzenia i nawilżenia po zastosowaniu kosmetyku pielęgnacyjnego. Jest łatwy w użyciu w procesie technologicznym. W kosmetykach pielęgnacyjnych zalecana doza to 1-3%, natomiast w kosmetykach kolorowych można użyć do 15% proszku z owsa.

 

Działanie ekstraktu w owsa

Ekstrakt z owsa jest też bardzo silnym przeciwutleniaczem. Ze względu na bogactwo składników aktywnych, takich jak saponiny, polifenole oraz tokoferol, czyli witamina E ekstrakt z owsa spowalnia proces egzogennego starzenia się skóry, który powodowany jest między innymi przez promieniowanie UV, zanieczyszczenia środowiska, dym papierosowy. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, ochronne, kojące, łagodzące. Sprawdza się w przypadku pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Ze względu na bardzo bogaty skład ekstrakt z nasion owsa wykazuje świetne działanie odżywcze, regenerujące i przeciwstarzeniowe.

 

Zastosowanie w preparatach kosmetycznych

Suchy ekstrakt z owsa może być stosowany w formulacji różnych produktów kosmetycznych o działaniu łagodzącym, ale też przeciwtrądzikowym. Mogą to być kremy i sera o działaniu kojącym, kosmetyki będące szybkim SOS po nadmiernej ekspozycji na promienie UV, preparaty o działaniu antybakteryjnym, ściągającym, przeciwzapalnym w przypadku cer trądzikowych i tłustych. Zaleca się użycie surowca w stężeniu 1-3%. Rozpuszcza się w wodzie, częściowo tworząc układ koloidalny.

KOMENTARZE
news

<Marzec 2020>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
29
2
5
6
7
8
9
10
PHARM Connect Congress 2020
2020-03-10 do 2020-03-11
11
12
13
14
15
16
17
Targi EuroLab i CrimeLab 2020
2020-03-17 do 2020-03-19
18
19
22
23
24
27
28
41. Kongres i Targi LNE
2020-03-28 do 2020-03-29
29
31
1
4
5
Newsletter