Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ekstrakt z korzenia prawoślazu – ceniony składnik kosmetyków
Ekstrakt z korzenia prawoślazu – ceniony składnik kosmetyków

Prawoślaz ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Ochrania skórę przed szkodliwym działaniem środowiska i powoduje jej regenerację, łagodzi podrażnienia, jest świetnym składnikiem kompresów na oczy oraz płynów do pielęgnacji twarzy, sprawdza się także jako produkt w walce z pękającymi piętami. Obecność śluzów w korzeniu prawoślazu sprawia, że jest on wykorzystywany w produktach o właściwościach zmiękczających, przeciwzapalnych, emoliencyjnych oraz poprawiających nawilżenie skóry.

 

Związki aktywne w ekstrakcie

Podstawowe związki czynne zawarte w surowcu to śluzy (w korzeniu – 10-20%, w liściach i kwiatach – ok. 5-10%). Co ciekawe, im później zbierany jest korzeń, tym śluzu jest więcej. Ponadto korzeń zawiera: pektyny (ok. 10%), sacharozę (ok. 10%), skrobię (38%), asparaginę (2%), betainę (4%) i sole mineralne, a liście – flawonoidy i kwasy organiczne. Korzeń prawoślazu jest jednym z najważniejszych surowców śluzowych. Śluzy te łatwo pęcznieją w wodzie i tworzą roztwory koloidalne, które nie ulegają hydrolizie, a wręcz po zetknięciu z sokiem żołądkowym – mogą zwiększać swoją lepkość. Dzięki tym właściwościom pokrywają cienką warstwą gardło, przełyk oraz żołądek, co chroni je przed działaniem różnych związków, np. kwasu solnego, a nawet leków i toksyn bakteryjnych. Ułatwiają też regenerację uszkodzonych fragmentów błony śluzowej i zmniejszają stany zapalne.

 

Właściwości ekstraktu z korzenia prawoślazu (INCI: Althae Officinalis Root Extract)

Althaea Officinalis Root Extract to wyciąg z korzeni prawoślazu lekarskiego. Wyjątkowe właściwości ekstraktu związane są z jego bogatym i pożądanym składem. Największą popularność zyskał dzięki obecności śluzów w korzeniu, które sprawiają, że jest wykorzystywany w produktach o właściwościach zmiękczających, przeciwzapalnych oraz chroniących błony śluzowe. Ekstrakt poprawia nawilżenie skóry poprzez działanie jako inhibitor hialuronidazy – enzymu odpowiedzialnego za degradację kwasu hialuronowego i innych mukopolisacharydów tkanki łącznej. Prawoślaz bogaty jest także w witaminy, głównie: A, C, D, E i z grupy B. Dzięki występowaniu dużych ilości śluzów w składzie wykorzystuje się go do preparatów, których zadaniem jest zmiękczanie, powlekanie, chronienie, regenerowanie oraz wpływanie na nawilżenie skóry. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i zmniejsza podrażnienia naskórka.

 

Badania na temat prawoślazu

W badaniach in vitro komórek nabłonka potwierdzono, że ekstrakty wodne z korzenia prawoślazu stymulują żywotność i proliferację tych komórek, co poprawia odnowę błony śluzowej. Działają też ochronnie na błony śluzowe jamy ustnej i gardła, z którymi stykają się bezpośrednio, przez co zmniejszają podrażnienia i ból oraz łagodzą odruch kaszlu. Jednocześnie ułatwiają pęcznienie zalegającej wydzieliny oraz wyzwalają ruchy nabłonka rzęskowego i odruch wykrztuśny. Inne badanie wskazało, że korzeń prawoślazu wpływa pozytywnie na migrację makrofagów – komórek układu odpornościowego stanowiących linię obrony przed patogenami w błonie śluzowej. Działa także przeciwzapalnie. Dodatkowo zawarte w surowcu glikozydy flawonowe, pochodne hipoletyny i izoskutalereiny, nadają mu silne właściwości antyoksydacyjne na poziomie zbliżonym do α-tokoferolu.

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2021>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
Cleanroom Pass
2021-12-02 do 2021-12-02
3
4
5
7
BHP w pomieszczeniach Cleanroom
2021-12-07 do 2021-12-07
9
MEDmeetsTECH#12
2021-12-09 do 2021-12-09
BioTech Daily 2021
2021-12-09 do 2021-12-09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter