Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Colloidal Oat Flour - potencjał naturalnych możliwości
27.10.2010
Dynamiczny rozwój rynku kosmetyków naturalnych możliwy jest przede wszystkim dzięki tworzeniu nowych substancji aktywnych oraz surowców ekocertyfikowanych.
Oat Cosmetics- brytyjska firma zajmująca się produkcją naturalnych surowców dla potrzeb przemysłu kosmetycznego – wprowadza na rynek nowy surowiec w postaci koloidalnej mąki owsianej.

Produkt ten posiada świadectwo ekocertyfikacji, jest wolny od alergenów, nie był testowany na zwierzętach. Jego nazwa handlowa to : Colloidal Oat Flour

INCI: Avena sativa (Oat Kernel) Flour
CAS : 281 672 4
EINECS: 84012 26 0

Surowiec ten posiada szereg cech, które czynią go atrakcyjnym dodatkiem dla szerokiej gamy produktów kosmetycznych:

• Działanie przeciwzapalne
• Działanie ochronne
• Działanie łagodzące świąd i podrażnienia
• Działanie oczyszczające
• Działanie nawilżające

Powyższe właściwości związane są z wysoka zawartością betaglukanów( działanie immunostymulujące), awentramidów ( działanie łagodzące, przeciwdziałające powstawaniu podrażnień), fenoli ( absorbenty UV) oraz saponin( działanie oczyszczające) w mące owsianej.

Właściwości fizykochemiczne:

• Surowiec ma formę pudru
• Jest rozpuszczalny w wodzie
• Kolor biało- brązowy
• Lepkość 17cps
• Stabilny w temperaturach 25-50 C przy pH w granicy 4-8
• Shelf Life: 2 lata

Producent poleca Colloidal Oat Flour jako dodatek do szerokiej gamy produktów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji włosów i cery. Dodatek surowca powinien wynosić w granicach 1 do 15%.

Bardziej szczegółowe informacje znajdą Państwo na stronie producenta
http://oat.co.uk/cosmetics/products/oat-colloidal-flour/
KOMENTARZE
Newsletter