Colloidal Oat Flour - potencjał naturalnych możliwości
Dynamiczny rozwój rynku kosmetyków naturalnych możliwy jest przede wszystkim dzięki tworzeniu nowych substancji aktywnych oraz surowców ekocertyfikowanych.
Produkt ten posiada świadectwo ekocertyfikacji, jest wolny od alergenów, nie był testowany na zwierzętach. Jego nazwa handlowa to : Colloidal Oat Flour
INCI: Avena sativa (Oat Kernel) Flour
CAS : 281 672 4
EINECS: 84012 26 0
Surowiec ten posiada szereg cech, które czynią go atrakcyjnym dodatkiem dla szerokiej gamy produktów kosmetycznych:
• Działanie przeciwzapalne
• Działanie ochronne
• Działanie łagodzące świąd i podrażnienia
• Działanie oczyszczające
• Działanie nawilżające
Powyższe właściwości związane są z wysoka zawartością betaglukanów( działanie immunostymulujące), awentramidów ( działanie łagodzące, przeciwdziałające powstawaniu podrażnień), fenoli ( absorbenty UV) oraz saponin( działanie oczyszczające) w mące owsianej.
Właściwości fizykochemiczne:
• Surowiec ma formę pudru
• Jest rozpuszczalny w wodzie
• Kolor biało- brązowy
• Lepkość 17cps
• Stabilny w temperaturach 25-50 C przy pH w granicy 4-8
• Shelf Life: 2 lata
Producent poleca Colloidal Oat Flour jako dodatek do szerokiej gamy produktów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji włosów i cery. Dodatek surowca powinien wynosić w granicach 1 do 15%.
Bardziej szczegółowe informacje znajdą Państwo na stronie producenta
http://oat.co.uk/cosmetics/products/oat-colloidal-flour/
KOMENTARZE