Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Coco-Caprylate/Caprate – emolient kosmetyczny o wielokierunkowym zastosowaniu
Coco-Caprylate/Caprate – emolient kosmetyczny o wielokierunkowym zastosowaniu
Przemysł surowców kosmetycznych obfituje w szereg przeróżnych emolientów, które wykazują wiele korzystnych właściwości zarówno w preparowaniu formulacji kosmetycznych, jak i w działaniu na skórę. Poprawiają gęstość i lepkość preparatu, wpływają na jego konsystencję, często są rozpuszczalnikami wielu problematycznych składników kosmetycznych, przyspieszają wchłanianie produktu, ale także działają ochronnie na skórę, wzmacniają jej barierę hydrolipidową, ograniczają ucieczkę wody, wpływają na matowe wykończenie skóry. Zgodnie z długotrwale utrzymującym się trendem eko w branży kosmetycznej preferowane są emolienty o wielokierunkowym działaniu pochodzenia naturalnego. Jednym z nich jest Coco-Caprylate/Caprate otrzymywany z kokosa.

 

Opis fizyko-chemiczny

Coco-Caprylate/Caprate pod kątem chemicznym jest to liniowy, nasycony ester otrzymywany ze źródeł odnawialnych. Posiada suchy profil sensoryczny, zbliżony do silikonów. Jest to bezbarwna, klarowna ciecz. Składnik ten na etykiecie kosmetyku znajdziemy pod nazwą INCI: Coco-Caprylate/Caprate.

 

Właściwości formulacyjne

Emolient otrzymywany z alkoholi tłuszczowych z kokosa jest łatwy do wprowadzenia do fazy tłuszczowej, bez problemu łączy się z pozostałymi składnikami tłuszczowymi. Jest to naturalna alternatywa dla silikonów. Emolient ten sprawia, że kosmetyk szybko się wchłania, dobrze się rozsmarowuje, daje suche odczucie i brak tłustości. Ze względu na niską lepkość emolientu szybko rozprzestrzenia się na skórze i daje szybko zanikające wrażenie natłuszczenia. Pozwala na dyspersję pigmentów i rozprowadzanie filtrów.

 

Właściwości kosmetyczne

Omawiany składnik wykazuje szereg korzystnych właściwości na skórę. Poprawia nawilżenie skóry, jest z nią biokompatybilny i łatwo penetruje do naskórka. Może być użyty w preparatach do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, problematycznej, ponieważ udowodnione zostało jego bezpieczeństwo stosowania. Optymalizuje nawilżenie skóry, ponieważ zmniejsza przestrzenie między lipidami w skórze oraz stabilizuje ich rozmieszczenie. Poziom nawilżenia utrzymywany jest zarówno w trakcie aplikacji, jak i po niej, ponieważ składnik penetruje, a nie odparowuje. W preparatach oczyszczających skórę Coco-Caprylate/Caprate pozwala na skuteczne oczyszczenie porów skóry, pozostawiając ją gładką i nawilżoną. Usuwa on także składniki wodoodporne, zanieczyszczenia skóry i makijaż, pozostawiając tym samym niezaburzoną równowagę hydrolipidową skóry.

 

Zastosowanie

Coco-Caprylate/Caprate może być zastosowany w recepturach zarówno emulsji o/w, jak i w/o. Stosowany jest w produkcji kremów, lotionów nawilżających, kremów na noc, emulsji dla mężczyzn, balsamów nawilżających do ciała. Ze względu na jego właściwości oczyszczające skórę składnik ten stosowany jest również w przygotowywaniu preparatów myjących i oczyszczających, takich jak mleczka do demakijażu, olejki do mycia twarzy, dwufazowe płyny do demakijażu skóry, chusteczki do demakijażu. Surowiec ten wykorzystywany jest także w pielęgnacji włosów. Kondycjonuje je, wspomaga ich nawilżenie i połysk, wzmacnia je od wewnątrz, nadaje im jedwabistą gładkość. Wspomaga ich rozczesywanie i zapobiega ich puszeniu się. Świetnie zatem sprawdza się jako składnik odżywek, masek, szamponów, olejków do włosów. Ze względu na zdolności dyspergowania pigmentów surowiec znajduje zastosowanie w przygotowywaniu kosmetyków kolorowych, a zdolność do rozpuszczania filtrów UV sprawia, iż jest to często stosowany składnik w kremach i balsamach przeciwsłonecznych.  

KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2019>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
12
13
14
15
17
Biznes w Genach
2019-09-17 do 2019-09-17
18
Cancer Prevention 2020
2019-09-18 do 2019-09-18
21
22
27
28
29
2
Business Insider Trends Festival
2019-10-02 do 2019-10-03
4
BioNinja Challenge 2019
2019-10-04 do 2019-10-06
5
6
Newsletter