Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Brokuł i jarmuż jako składniki kosmetyków
Brokuł i jarmuż jako składniki kosmetyków

Rynek jest bogaty w surowce kosmetyczne. Nieustanne dążenie do perfekcji i duża konkurencja firm powoduje, iż każdego dnia pojawiają się na nim nowe surowce. Jak się okazuje, cenne substancje aktywne można wycisnąć z każdej rośliny, nawet z niepozornego brokułu czy jarmużu.

 

 

 

Brokuł – właściwości

Brokuł zaliczany jest do najzdrowszych roślin świata. Zawarty w nim sulforafan sprawia, iż posiada właściwości przeciwnowotworowe. Najbardziej znane właściwości prozdrowotne brokułu to: obniżanie ciśnienia, wzmacnianie kości i zębów dzięki obecności dużej ilości wapnia i fosforu w warzywie, a także ochrona wzroku. Zawarta w brokule zeaksantyna i luteina chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej siatkówki oraz kataraktą.

 

Brokuł w kosmetyce

W kosmetyce brokuł można znaleźć w postaci oleju oraz ekstraktu z brokułu. Olej z nasion brokułu zwiększa nawilżenie skóry, posiada właściwości regenerujące oraz wygładzające, pozostawiając skórę gładką i miłą w dotyku. Posiada właściwości emolientu oraz uelastyczniające naskórek. Świetne korzyści przyniesie suchej skórze. Stosowany bezpośrednio na włosy dodaje im blasku, nie obciążając ich oraz nie pozostając tłustej warstwy. Znajduje zastosowanie także jako dodatek do pomadek do ust, a także w maseczkach czy odżywkach do włosów. Polepsza rozprowadzalność, co czyni go surowcem poprawiającym cechy sensoryczne produktu kosmetycznego. 

 

Jarmuż – właściwości

Jarmuż również znajduje się na liście najzdrowszych roślin. Fantazyjne liście kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów, co sprawia, iż jest prawdziwą bombą witaminową. Można w nim znaleźć witaminy: A, B, C, K oraz składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, miedź, fosfor czy sód. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Podobnie jak brokuł obniża ciśnienie krwi. Chroni przed chorobami oczu takimi jak: zwyrodnienie plamki żółtej, kurza ślepota czy zespół suchego oka.

 

Jarmuż w kosmetyce

Przyglądając się tej roślinie pod względem kosmetycznym, należy zwrócić uwagę na witaminę K. Świetnie wpływa ona na cerę osób z trądzikiem różowatym, zaczerwienieniami oraz problemami z naczynkami. Dodatkowo zmniejsza obrzęki i blizny. Szczególnie osoby z cerą wrażliwą będą zadowolone z używania olejku z jarmużu, gdyż bogaty skład zapewni odżywienie i nawilżenie skóry w delikatny sposób, nie powodując podrażnień. Jarmuż jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu ochroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się. Cenne właściwości jarmużu być może w przyszłości sprawią, iż będzie on jednym z podstawowych składników kosmetyków.

KOMENTARZE
news

<Październik 2019>

pnwtśrczptsbnd
2
Business Insider Trends Festival
2019-10-02 do 2019-10-03
4
BioNinja Challenge 2019
2019-10-04 do 2019-10-06
5
6
11
12
13
15
Forum Pharma 360° PLanet
2019-10-15 do 2019-10-16
19
20
23
25
27
28
30
31
1
2
3
Newsletter