Przy opracowywaniu produktów badacze BASF Future Business, współpracowali z German Biotech Organo Balance. Bakteria jest najlepiej znana ze swoich właściwości probiotycznych, związanych z przewodem pokarmowym oraz odpornością immunologiczną.
Te dwa koncerny proacują razem już od 2002 roku. Organo Balance odpowiedzialny jest za uzyskanie odpowiedniej kultury bakteryjnej ze swojej kolekcji, natomiast BASF jest stroną odpowiedzialną za fermentację oraz dalsze etapy procesu a także formulację, pod ich nadzorem są także wszystkie sprawy marketingowe i kontakty z potencjalnymi kilentami.
Wspólnie komercjalizują uzyskany produkt oraz prowadzą negocjacje z różnymi producentami.Odkrytemu szczepowi przypisuje się zbawienne działanie na zdrowie zębów. Bakteria L.anti-caries wiąże się bowiem do innych bakterii, które mogą występować w jamie ustnej. streptococcus mutans wykorzystujące często jamę ustną jako niszę ekologiczną, mogą wiązać się z powierzchnią zębów i za pomocą produktów własnego metabolizmu uszkadzają ich strukturę.
"L.anti-carier jest antagonistą, który efektywnie wiąże się do drobnoustrojów powodujących próchnicę i przeciwdziałają ich przyleganiu do powierzchni zębów", twierdzi lider projektu Dr Andreas Reidl.
Grupa badaczy sprawdza obecnie potencjał gumy do żucia z dodatkiem swojego składnika. Twierdzą oni, że może ona redukowacobecność S.mutans do 50%.
BASF przeprowadza badania nad użyciem nowego surowca w sektorze produktów higieny osobistej, między innymi w dezodorantach. Uzycie szczepu L.ala-odoris pokazuje obiecujące wyniki w hamowaniu bakterii, które odpowiedzialne są za rozkład potu i związany z tym przykry zapach. Podobne zastosowanie, ale do stóp może mieć L.pes-odoris.
Firma uważa, że szczepy Lactobacillus mogą byc także użyte jako składnik kremów do twarzy i ciała, maści, plastrów.
Tak jak przewód pokarmowy, podobnie skóra jest miejscem przebywania bakterii. Gdy zakłócona jest równowaga "dobrych i złych" bakterii, mogą pojawić się choroby skóry.W takim przypadku Organo Balance potwierdziło, że L.stimulans jest bakterią, która przyspiesza regenerację naturalnej flory bakteryjnej.
Klienci jednak będą potrzebowali czasu, aby zaakceptować występowanie bakterii w innych produktach niż napoje oraz jogurty. Podwaliny zostały już jednak położone, a firma wierzy, że substancja będzie pożadana przez przemysł spożywczy do produkcji gum, a także przemysł kosmetyczny.
Źródło: www.cosmeticsdesign-europe.com
KOMENTARZE