Awokado właściwe (Persea american Mill.), inaczej smaczliwka właściwa to wiecznie zielone tropikalne drzewo z rodziny wawrzynowatych, rosnące w krajach Ameryki Południowej i Środkowej. Owoc to gruszkowaty pestkowiec, otoczony zieloną skórką, pod którą znajduje się żółtawy lub zielonkawy miąższ o konsystencji masła. Miąższ odznacza się słodkawym, orzechowym smakiem i przyjemnym zapachem. Wewnątrz znajduje się duże nasienie.
Surowcem wykorzystywanym zarówno w medycynie jak i kosmetyce jest właśnie owoc awokado. Najważniejszym składnikiem pozyskiwanym z owocu jest olej awokadowy. Wydobywa się go z wysuszonego miąższu przez tłoczenie na zimno lub macerację świeżej miazgi wodą i odwirowanie. W stu gramach owocu mamy aż 23g tłuszczu.
W skład oleju awokadowego wchodzą: kwas olejowy( 48-81%), glicerydy kwasu linolowego (6-18%) i glicerydy innych kwasów tłuszczowych tj. palmitooleinowy, palmitynowy czy stearynowy.
Owoce zawierają 2% białka, aminokwasy: histydynę i lecytynę, fitosterole, skwalen, witaminy: C, PP, B2, oraz minerały: potas i żelazo.
Olej z awokado należy do olejów szczególnie cenionych o wielokierunkowym zastosowaniu w kosmetyce, między innymi do regulacji gospodarki wodno-lipidowej, ochrony, regeneracji i odżywiania skóry.Olej dostarcza skórze zawartych w nim kwasów tłuszczowych, stanowiących część składową błon komórkowych. Dzięki zachodzącym w skórze procesom transestryfikacji dochodzi do redystrybucji kwasów tłuszczowych pomiędzy składnikami błon biologicznych a substancjami dostarczonymi z olejem. Zatem zawarte w oleju kwasy, wolne czy zestryfikowane wypełniają obszary, gdzie naturalna bariera lipidowa ulega zniszczeniu. Proces ten ma szczególe znaczenie w przypadku wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy. Deficyt tego kwasu powodowany jest wolnorodnikowymi procesami utleniania. Stanowi częstą przyczynę zakłóceń w funkcjonowaniu błon biologicznych jako barier chroniących komórkę m.in. przed nadmierną utratą wody. Sucha skóra wykazuje wzrost zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych w błonach korneocytów z jednoczesną redukcją kwasu linolowego. Jednak podczas aplikacji na skórę kosmetyków bogatych w ten kwas , proporcje wyrównują się, a naskórek wraca do prawidłowego funkcjonowania.
Przeczytaj więcej o zastosowaniu oleju z awokado w kosmetyce: https://horex.pl/blog/olej-z-awokado-w-kosmetyce-jakie-sa-jego-wlasciwosci/
Zastosowanie kosmetyków z olejem z awokado chroni naturalny czynnik nawilżający (NMF), tworzy na powierzchni skóry film ochronny, chroni przed utratą wody i głęboko nawilża skórę. Dodatkowo zawarte w oleju witamina E i karoten wzmacniają barierę tłuszczową przez protekcyjny wpływ na lipidy i lipoproteiny błon biologicznych. Doskonale goi płytkie zranienia i ubytki skóry. Nadaje się do skóry suchej, uszkodzonej, popękanej. Jest łagodny dla skóry, szybko się wchłania, ma doskonałe właściwości penetrujące, zmiękczające i okluzyjne oraz promieniochronne (3-4UV). Często stosowany w kremach do pielęgnacji i leczenia skóry w łuszczycy. Cenny dodatek do kremów natłuszczających i przeciwstarzeniowych. Używany do masażu głowy, zapobiega łupieżowi i wypadaniu włosów. Nadaje się również w czystej postaci do masażu, podnoszącego jędrność skóry, uspokajającego, regenerującego i łagodzącego.
Oto kilka przepisów na zastosowanie kosmetyczne awokado, które można wypróbować w domu:
ODŻYWKA Z AWOKADO
Składniki:
* dojrzały owoc awokado,
* 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:
Awokado obrać, miąższ rozgnieść, wymieszać na gładką pastę ze śmietaną lub jogurtem. Przygotowaną papkę wmasować we włosy i skórę głowy, przykryć czepkiem lub ogrzanym ręcznikiem. Poczekać 20 minut i spłukać, umyć włosy.
NAWILŻAJĄCA MASECZKA Z AWOKADO
Składniki:
* owoc awokado,
* łyżeczka płynnego miodu,
* łyżeczka wyciągu z oczaru wirginijskiego (dostępny w aptece),
* łyżeczka czystego octu jabłkowego,
* żółtko,
* 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Obrać owoc i miąższ rozgnieść, przełożyć no naczynia i połączyć z miodem. Dodać wyciąg z oczary i ocet. Roztrzepać żółtko, dodać. Na koniec dolewać oliwy ciągle mieszając. Utrzeć na jednolitą masę. Nałożyć na twarz na 20-30 minut, spłukać.
PEELING DO STÓP Z AWOKADO
Składniki:
* pestka awokado, lekko przesuszona,
* pół dojrzałego awokado,
* ćwierć szklanki mąki kukurydzianej,
* łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie:
Wysuszoną pestkę rozbić na kawałki, drobno zemleć w młynku. Awokado obrać, skórkę odłożyć. Miąższ rozgnieść, wymieszać z mąką, solą i proszkiem ze zmielonej pestki. Przygotowaną pastę wcierać w skórę stóp, po czym spłukać. Później kontynuować masaż przy użyciu skórki z awokado. Olej, który wydzieli się podczas masażu należy wmasować w skórę. Nie przejmować się zielonymi śladami, znikną po kilku potarciach a stopy będą nawilżone.
KOMENTARZE