Występowanie
Rośnie dziko na wschodnich wybrzeżach kontynentu północnoamerykańskiego. W Polsce uprawiana jest na plantacjach, rzadko sadzona w lasach.
Właściwości
Choć cierpka w smaku jagoda aronii nie zachęca do jedzenia, to posiada wiele cudownych właściwości, które warto wykorzystać chociażby w kuchni. W owocu aronii występują antyoksydanty, garbniki, witaminy C, B2, B6, E, PP, P oraz składniki mineralne takie jak miedź, kobalt, bor, lit, mangan, molibden. Nie akumuluje pierwiastków, tj. ołowiu, kadmu czy cyny.
Ważnymi związkami obecnymi w aronii są fenolokwasy, do których należy kwas chlorogenowy działający przeciwzapalnie oraz katechiny o właściwościach przeciwutleniających.
Aronia dobra na wszystko?
- na choroby neurologiczne (podawany ekstrakt z aronii grupie 100 osób w wieku powyżej 70 lat już po kilku miesiącach spowodował poprawę pamięci u wszystkich badanych. Odnotowano także u nich poprawę procesu uczenia się);
- w profilaktyce oraz w leczeniu chorób nowotworowych (przeprowadzone badania na ludzkich komórkach raka wątroby i raka piersi wykazały, że wyciągi z owoców aronii posiadają właściwości antymutagenne i przeciwnowotworowe. Aronia zmniejsza także działania niepożądane występujące w trakcie przyjmowania leków przeciwnowotworowych);
- we wspomaganiu wzroku (rutyna występująca w aronii hamuje rozwój jaskry oraz zaćmy. Aronia niweluje także szkodliwe skutki działania promieniowania monitorów komputerowych);
- na choroby układu krążenia (aronia polecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ pomaga je obniżyć oraz zmniejsza poziom LDL – złego cholesterolu);
- w walce z otyłością;
- w spowalnianiu procesów starzenia się (dzięki dużej zawartości antocyjanów);
- na poprawę odporności;
- w terapii cukrzycy (reguluje poziom glukozy we krwi);
- w walce z zaburzeniami hormonalnymi, szczególnie w czasie menopauzy.
Olej z aronii
Uzyskiwany z nasion aronii olej jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego, α-linolenowego oraz Ω-9 – oleinowego). Bardzo dobrze się wchłania. Liczne korzystne właściwości sprawiają, że znajduje zastosowanie w medycynie oraz kosmetyce.
Właściwości oleju z aronii:
- skraca czas gojenia się ran, oparzeń;
- hamuje zmiany zwyrodnieniowe;
- zapobiega czopowaniu ujść gruczołów łojowych;
- posiada działanie przeciwzaskórnikowe.
W kosmetykach używany jest jako emolient: bardzo dobrze nawilża oraz wzmacnia barierę lipidową skóry, dzięki czemu hamuje przeznaskórkową utratę wody (TEWL).
Zastosowanie aronii w kosmetyce
Składniki zawarte w owocach aronii sprawiają, że coraz więcej firm kosmetycznych zaczyna używać ich w swych produktach, choć nadal są niedoceniane. Aronia posiada silne właściwości przeciwutleniające, zmniejsza zmiany rumieniowe oraz wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, dzięki czemu stosowana jest w produkcji kosmetyków zmniejszających rumień skóry. Potężna dawka antyoksydantów sprawia, że zapobiega fotostarzeniu się skóry. Udowodniono właściwości ochronne aronii przed wpływem promieniowania UV (dzięki antocyjanom). Te właściwości sprawiają, że używana jest w kosmetykach przeciwstarzeniowych.
Preparaty z aronią szczególnie polecane są osobom z trądzikiem ze względu na działanie antybakteryjne i zmniejszające zmiany trądzikowe. Redukują aktywność gruczołów łojowych. Zawartość witaminy C oraz cynku wzmacnia skórę, dzięki czemu chroni przed pękaniem naczyń krwionośnych, w związku z czym aronia polecana jest osobom z cerą naczynkową. Peeling z aronii nie zaszkodzi osobom posiadającym skórę wrażliwą, ponieważ oprócz złuszczania naskórka będzie ją dodatkowo nawilżał. Substancje występujące w aronii zmniejszają stany zapalne skóry oraz są świetnym przeciwutleniaczem.
KOMENTARZE