Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Antyoksydacyjne właściwości granatowca właściwego
Antyoksydacyjne właściwości granatowca właściwego
Owoce granatu były uprawiane od czasów historycznych. W starożytności, ze względu na dużą ilość nasion były uznawane za symbol płodności, natomiast kwiat za symbol miłości. Jego właściwości wykorzystuje się od ponad 300 lat. Granat prawdopodobnie pochodzi z Iranu i Afganistanu i został przywieziony do Chin pół wieku przed naszą erą.

Olej z pestek granatu jest znany ze swoich właściwości stymulujących proliferację keratynocytów w hodowli jednowarstwowej i łagodnej regeneracji naskórka w hodowli narządów skóry. Natomiast nie wykazuje żadnego wpływu na funkcjonowanie fibroblastów.

Wykazano, że ekstrakt z owocu granatu ma szereg związków aktywnych biologicznie:

  • kwas punikowy (powyżej 65%);
  • izomer kwasu punikowego (do 14%);
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (stearynowy C18:0 0,5%-3,0%, oleinowy C18:1 5,0%-7,0%, linolowy C18:2 6.0%-7.0%);
  • nasycone kwasy tłuszczowe (palmitynowy C 16:0 3,0%-5,0%);
  • witamina C;
  • witamina E (alfa i gamma tokoferol);
  • skwalan,
  • fitosterole do 1% (beta-sitosterol, stigmasterol i kampesterol);
  • polifenole (kwas elagowy, punicyna, izokwercytyna);
  • fitoestrogeny.

Właściwości granatu są spowodowane dzięki synergii między różnymi frakcjami granatu i kwasem elagowym. Kwas elagowy jest dimerem kwasu galusowego i ma duże znaczenie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne.

 

 

Fot.1 Cząsteczka kwasu elagowego.

 

Głównym składnikiem oleju z nasion granatowca jest wspomniany kwas punikowy, który silnie hamuje biosyntezę prostaglandyn, przyczynia się tym samym do przeciwzapalnych właściwości granatu.

W ostatnich latach nastąpił wzrost wykorzystania roślin o właściwościach antyoksydacyjnych jako składników kosmetycznych chroniących skórę. Granat posiada silne działanie antyoksydacyjne co zostało zbadane przez Schubert i in. Badali oni sfermentowany sok z granatu i tłoczony na zimno olej z nasion. Oba obiekty badań wykazały silne działanie antyoksydacyjne zbliżone do butylowanego hydroksyanizolu (BHA) czy zielonej herbaty (Theasinensis).

Owoc granatu (PunicagranatumL.) jest bogatym źródłem wielu związków fenolowych, które zawierają flawonoidy, takie jak antocyjany, antocyjanidyny, katechiny i inne kompleksy flawonoidów, ellagitannin i hydrolizowanych garbników, takich jak estry glukozy. Sok z granatu posiada antyproliferacyjne oraz przeciwmiażdżycowe właściwości.

Owoc granatu ma właściwości nawilżające i regenerujące. Ekstrakt ze skórki granatu stymuluje syntezę kolagenu typu I i zarazem hamuje produkcję macierzy metaloproteinazy1 (MMP-1, śródmiąższowe kolagenazy) przez fibroblasty skóry. Natomiast nie wykazuje wpływu na keratynocyty. Wodne wyciągi ze skórki granatu mają duże znaczenie przy wzmocnieniu i regeneracji skóry właściwej, dzięki obecności dużej ilości witaminy C oraz E.

Coraz więcej firm kosmetycznych sięga po ekstrakt z granatu jako składnik kremu czy żelu pod prysznic. I nic w tym dziwnego. Przytoczone powyżej badania i fakty na temat tego owocu świadczą o tym, że kosmetyki z ekstraktem z owocu granatu cechują się zawartością dwóch niezwykle cennych kwasów: elagowego i punikowego, które działają silnie antyoksydacyjnie, wzmacniają ściany komórek, a także chronią skórę przed wolnymi rodnikami i promieniowaniem UV, a co za tym idzie spowalniają procesy starzenia, czyli przedłużają młodość.

 

opracowała: Dominika Andrys

Źródła

Jurenka J. Therapeutic Applications of Pomegranate (Punicagranatum L.):A Review.2008. Alternative Medicine Review 13(2):128-144.

Schubert S.Y., Lansky E.P., Neeman I. 1999. Antioxidant and eicosanoid enzyme inhibition properties of pomegranate seed oil and fermented juice flavonoids. J Ethnopharmacol66:11-17.

KOMENTARZE
Newsletter