Jest to nowa dziedzina nauki o żywności i doprowadziła do wielu stwierdzeń o własnościach leczniczych. Termin ten został po raz pierwszy użyty w latach 1980. w Japonii, gdzie wprowadzono rządowy proces zatwierdzania żywności funkcjonalnej, zwanej "żywnością do specjalnego zastosowania zdrowotnego". Nowy czeski napój nazwany "piwem dla dam" zawiera 10 razy więcej niż zwykle fitoestrogenów, hormonów, które w naturalny sposób występują w chmielu piwowarskim. Hormony te działają podobnie jak estrogen (aczkolwiek trochę słabiej), pomagają zachować gęstość kości i zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych problemów zdrowotnych. Nowe piwo przeznaczone jest dla kobiet w okresie menopauzy, których jajniki przestały wytwarzać estrogen, co powoduje, że stopniowo zanikają funkcje układu rozrodczego. W czasie, kiedy organizm przystosowuje się do zmieniających się poziomów hormonów naturalnych, pojawiają się objawy naczynioruchowe, takie jak uderzenia gorąca, kołatanie serca, problemy psychologiczne, takie jak większa skłonność do depresji, stany lękowe, skłonność do rozdrażnień, zmiany nastroju i brak koncentracji oraz symptomy atrofii, takie jak suchość pochwy i nagłe parcie na mocz. Wydaje się, że wybór produktu żywnościowego jest odpowiedni dla czeskiego rynku. - Czeszkom brakuje estrogenu w diecie, więc chcieliśmy zaradzić temu poprzez piwo, ponieważ Czechy są największym na świecie konsumentem piwa - mówi Karel Kosar, dyrektor naczelny Instytutu Piwowarstwa i Słodownictwa.
We Francji jogurt jest jednym z najpopularniejszych artykułów żywnościowych i kojarzy się go ze zdrowym trybem życia. Nie tylko jest źródłem białka, wapnia, ryboflawiny i witaminy B12, ale - jak się twierdzi - może chronić przed niektórymi typami raka i sprzyjać wzmacnianiu układu odpornościowego. Galijska wiara w uzdrawiające właściwości tego produktu nabiałowego sięga XVI wieku. Na dworze francuskiego króla Franciszka I turecki lekarz wyleczył uporczywe problemy żołądkowe władcy zalecając mu dietę opartą na bułgarskim jogurcie.
Uczeni z Francuskiego Narodowego Instytutu Badań Agronomicznych (INRA) zsekwencjonowali 1800 genów jednego z dwóch szczepów bakterii w jogurcie (Lactobacillus bulgaricus).
Uczeni przeprowadzili także sekwencjonowanie kodu genetycznego drugiego występującego tam szczepu bakterii, Streptococcus. Pomoże to w zrozumieniu, jak funkcjonują różne geny i jak rozwijają się bakterie w artykułach żywnościowych. Oczekuje się także, że otworzy to drogę do opracowania nowych funkcjonalnych produktów jogurtowych. Nie jest zaskoczeniem, że Danone, francuska grupa produkująca żywność, pomogła sfinansować badanie.
KOMENTARZE