Według ADA – wszystkie składniki żywieniowe należy traktować jako żywność funkcjonalną ze względu na takie same oddziaływania na poziomie fizjologicznym komórek i organizmu. Żywność funkcjonalna traktowana jest jako synonim ze względu na takie same podstawowe funkcje komórkowe tzn. zapewnia wzrost, dostarcza energii jak również naprawianie lub podtrzymanie procesów życiowych. Czasami wychodzi poza te kategorie ze względu na swoje pozytywne korzyści, które dostarcza organizmowi. Mowa tu między innymi o zachowanie dobrego stanu zdrowotnego i redukowanie stopnia zachorowalności.
Inna organizacja IFIC –International Food Information Council, w 2002 roku podała definicję żywności funkcjonalnej w następujący sposób: funkcjonalna żywność to żywność, która wywołuje pozytywny wpływ na zdrowie i w której nie bierze się pod uwagę podstawowych składników odżywczych.
IFT-Institute of Food Technologists opublikował raport, w którym wyjaśnia znaczenie żywności funkcjonalnej. Jest to pokarm lub składnik pokarmu, które zapewniają korzyści zdrowotne dla populacji. Substancje te zapewniają odpowiednie żywienie bez uwzględniania potrzebnej ilości do zapewnienia odpowiedniego wzrostu i rozwoju w celu przekazania korzystnego efektu zdrowotnego. Możemy wyróżnić jeszcze co najmniej dwa odmienne stanowiska w tym kraju.
Orphan Drug Act uważa żywność funkcjonalną jako żywność medyczną , jest to żywność konsumpcyjna, która powinna być pod kontrolą lekarzy, przeznaczona jest dla specjalnych wyselekcjonowanych wymagań dietetycznych, zaprojektowana jest z myślą o specjalnym żywieniu w różnych stanach choroby.
Inna organizacja Federal Food, Drug and Cosmetic Act charakteryzuje w/w pojecie według zastosowań. Tym pojęciem określa żywność, która posiada specjalne zastosowanie między innymi w dostarczania różnych suplementów w diecie pozwalających zachowanie właściwych stanu fizycznego, dostarcza różnych witam pozwalających ludzkiemu organizmowi zaopatrywać w niezbędne dzienne dawki tych związków, a także w inne mikroskładniki pokarmowe. Autorzy określają żywnością funkcjonalną produkty, które są przeznaczone dla niemowląt, produkty bezlaktonowe, bezglutenowe, a także produkty przeznaczone dla osób odchudzających się.
Kanada nazywa żywnością funkcjonalną żywność tradycyjną, która jest spożywana w zwyczajnej diecie i wykazuje pozytywny wpływ i / lub redukuje zapadalność na choroby przewlekle. Nie biorą oni pod uwagę zwykłych żywieniowych funkcji.
Europejski urząd do spraw żywności funkcjonalnej uważa, że można stosować przymiotnik funkcjonalna wtedy, gdy wykazuje satysfakcjonujące, korzystne oddziaływania w pojedynczy sposób lub bardziej złożony na organizmu. Zapewnia dobry stan zdrowia i dobre samopoczucie i / lub redukcję rozwijania się chorób. Na Starym Kontynencie jest to niezdefiniowane pojecie. Podstawowym warunkiem bycia żywnością funkcjonalną jest jej pozytywny wpływ na organizm.
Jedynie w Japonii żywność funkcjonalna jest ściśle zdefiniowana i jest jednym z najbardziej rozwiniętym rynkiem tej kategorii na świecie. Żywność funkcjonalna jest to taka żywność, która zawiera składniki pozytywnie wpływające na strukturę i funkcjonowanie organizmu podtrzymuje i reguluje stan zdrowotny miedzy innymi zespołu jelitowo – żołądkowego, ciśnienia krwi i zapewnia odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
Sławomir Gierszewski
KOMENTARZE