Genom poziomki zawiera 240 mln par zasad i 35 tys. genów kodujących informacje. W porównaniu z ludzkim genomem, który liczy trzy miliardy par zasad, ale tylko 23 tys. genów kodujących. Do tej pory udało się zsekwnecjonować ryż, winorośl oraz soję.
Naukowcy podkreślają, że genom poziomki jest względnie krótki, łatwy w manipulacji i nieskomplikowany. Można więc użyć jej jako modelowy przykład do badania innych upraw, takich jak truskawki czy drzewa owocowe, w tym jabłonie, grusze, wiśnie i migdały, które podobnie jak poziomka należą do rodziny Rosaceae.
Naukowcy mają nadzieję, że dzięki poznaniu genomu poziomki łatwiejsze będzie uzyskiwanie owoców o bogatszym aromacie, smaku czy właściwościach przeciwutleniających, oraz odmian odporniejszych na trudne warunki uprawy takie jak, chłody czy choroby, dzięki czemu będą wymagały mniejszej ilości oprysków.
Poziomka pospolita zawiera taniny, śluz i cukry, jest źródłem kwasy owocowych oraz organicznych (kwas salicylowy, garbniki, flawonoidy, antocyjany), a także witamin B,C,K,E i minerałów.
Źródło: PAP - Nauka w Polsce
Oprac.: Angelika Kozłowska
KOMENTARZE