Został zidentyfikowany gen odpowiedzialny za większe plony i słodkość pomidorów
Naukowcy z the Hebrew University oraz z the Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) w Nowym Jorku zidentyfikowali gen, który jest zdolny kontrolować ilość plonów pomidorów, a ponadto zwiększać w nich zawartość cukru.
„ Takie odkrycie ma ogromny potencjał zarówno w miliardowym przemyśle pomidorowym, jak i w praktykach rolniczych, gdzie głównym celem jest otrzymanie większych plonów,” - powiedział dr. Zach Lippman z CSHL.
Gen zwiększenia plonów został zidentyfikowany podczas badań prowadzonych w celu odkrycia genów odpowiedzialnych za heterozję (wybujałości lub wigoru mieszańców pierwszego pokolenia), czyli zwiększonej wartości fenotypowej cech ilościowych u heterozygot w porównaniu do homozygot. Dotyczy to zjawisko głównie właściwości związanych z rozwojem organizmu (np. zwiększeniem plonów lub masy ciała, szybszym wzrost). Ponadto zwiększa to ich odporność na choroby i zdolności przystosowawcze do niekorzystnych czynników środowiskowych.
W ciągu swoich badań naukowcy skrzyżowali ponad 5 tys. roślin posiadających niewielkie różnice w genomie. Dzięki nim został zidentyfikowany gen sft odpowiedzialny za produkcję białka florigen, który jest na tyle silny, że drobna jego modyfikacja pozwala na zwiększenie plonów na 60%. Dodatkowo warzywa te są znacznie słodsze od swoich poprzedników.
Naukowcy twierdzą, że tą metodę można stosować do wszystkich roślin kwiatowych, które wytwarzają owoce.
Odkrycie było opatentowane i obecnie są prowadzone poszukiwania potencjalnych partnerów zarówno do następnych badań, jak i do ich sponsorowania.
physorg.com
KOMENTARZE