Dyr. Gartner wyjaśnia, że w pierwszej kolejności będą znakowane produkty, których spożycie może prowadzić do nadwagi lub otyłości. Informacja zatem dotyczy składników żywieniowych, które nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach (np.: tłuszcz, sól, cukier). Takie oznaczenie można znaleźć już na majonezie, na niektórych jednorazowych kawach z cukrem, napojach, chipsach czy słodyczach. Na opakowaniu takiego produktu znajdziemy dane dotyczące procentowego dziennego zapotrzebowania (Wskazane Dzienne Spożycie-GDA) na dany składnik dla dorosłej osoby zawarty w tym produkcie. Taki system ma służyć dobru konsumentów, a nie producentów.
Z powodu dużego zainteresowania tego typu oznaczeniem PFPŻ organizuje w dniu 27 marca 2008 roku szkolenie na ten temat (wszystkie potrzebne informacje znajdują się na www.pfpz.pl).
Źródło: PAP; farmer.pl
KOMENTARZE