Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Znakowanie Wartością Odżywczą
08.03.2008
Dobrowolny System Znakowania Wartością Odżywczą coraz bardziej popularny w Polsce. Jak donosi Polska Federacja Producentów Żywności już około 30 firm żywnościowych w naszym kraju znakuje swoje wyroby informacjami o wartości odżywczej produktów.


Według  dyr. generalnego PFPŻ Andrzeja Gartnera jest to akcja przemysłu żywnościowego o ogólnoeuropejskim charakterze. Program propagujący takie oznakowanie działa już od listopada ubiegłego roku. Ma on doprowadzić do poprawy użyteczności informacji zawartych na opakowaniu. Na razie zamieszczanie takich informacji jest dobrowolne, jednak w Komisji Europejskiej trwają już dyskusje dotyczące obowiązkowego wprowadzenia znakowania wartością odżywczą.

Dyr. Gartner wyjaśnia, że w pierwszej kolejności będą znakowane produkty, których spożycie może prowadzić do nadwagi lub otyłości. Informacja zatem dotyczy składników żywieniowych, które nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach (np.: tłuszcz, sól, cukier). Takie oznaczenie można znaleźć już na majonezie, na niektórych jednorazowych kawach z cukrem, napojach, chipsach czy słodyczach. Na opakowaniu takiego produktu znajdziemy dane dotyczące procentowego dziennego zapotrzebowania (Wskazane Dzienne Spożycie-GDA) na dany składnik dla dorosłej osoby zawarty w tym produkcie. Taki system ma służyć dobru konsumentów, a nie producentów.

Z powodu dużego zainteresowania tego typu oznaczeniem PFPŻ organizuje w dniu 27 marca 2008 roku szkolenie na ten temat (wszystkie potrzebne informacje znajdują się na www.pfpz.pl).

Źródło: PAP; farmer.pl
KOMENTARZE
Newsletter