Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zła jakość produktów mleczarskich
17.07.2008
Najnowsza kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IHA-RS) wynika, że produkty mleczne są fałszowane poprzez dodatek tłuszczów obcych lub wody.
Częstą nieprawidłowością jest również niezgodność deklarowanych wartości spożywczych w porównaniu ze stanem faktycznym. Stwierdzono również nieprawidłowości w kwestii oznakowania produktów, w tym - nieczytelnego naniesienia daty przydatności do spożycia, co stwarzało realne zagrożenie dla konsumentów.

Właściwości wielu produktów mlecznych odbiegały w znaczący sposób od obowiązujących w Polsce norm oraz deklaracji producentów. IHA-RS oceniła, że 26% kontrolowanych produktów nie spełniało wymagań jakościowych. W tej kwestii odnotowano wzrost w porównaniu z rokiem 2006, kiedy nieprawidłowości dotyczyły zaledwie 19% kontrolowanych produktów. Do najczęściej fałszowanych produktów należy masło - blisko 68% kontrolowanych serii posiadało niedozwolone dodatki tłuszczów roślinnych.

Kontrola IHA-RS dotyczyła 62 zakładów produkcyjnych (około 42% podmiotów znajdujących się w ewidencji).

źródło: www.portalspozywczy.pl



Czytaj również:
KOMENTARZE
news

<Listopad 2021>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Newsletter