Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zielone i smaczne, poprawią twoją odporność, o czym mowa? Kapustowate!
10.01.2012

Na naszych stołach powinny obficie występować rośliny należące do rodziny kapustowatycha w tym brokuły, brukselka, kapusta i sałata. Jeśli pojawią się one na naszych talerzach, możemy wtedy mieć nadzieję i szansę na uniknięcie różnego rodzaju infekcji.

Zielone warzywa, jak sugerują badania, poprawiają pracę układu odpornościowego (immunologicznego). Zapewniają one prawidłową pracę limfocytów intraepitelialnych w jelicie cienkim i skórze.

Limfocyty intraepitelialneto komórki odpornościowe znajdujące się pod warstwą komórek epitelialnych, które stanowią znaczącą rolę w pierwszej linii obrony organizmu i m. in. w procesie gojenia się ran.

Naukowcy z Instytutu Babraham w Cambridge, karmili zdrowe myszy pożywieniem ubogim w zielone warzywa. Po 2-3 tygodniach zbadali, że poziom komórek intraepitelialnych u gryzoni zmniejszył się aż o 70-80 procent, co świadczy również o obniżonej odporności. Liczba limfocytów intraepitelialnych zależy od poziomu białka zlokalizowanego na powierzchni komórek, zwanego receptorem węglowodorów arylowych (AhR). Jak wykazano, na który wpływ może mieć spożycie składników obecnych głównie w warzywach kapustowatych. Brak tego receptora prowadził u myszy do utraty kontroli nad mikrobami żyjącymi na powierzchni błony śluzowej jelita. Zatem dieta ma bardzo ważny wpływ na układ odpornościowy.

Podczas trawienia warzyw kapustowatych może wydzielać się związek, który prowadzi do aktywacji receptorów węglowodorów arylowych, co wykazały już wcześniejsze badania. Myszy, które nie otrzymywały tego rodzaju pokarmu, doświadczały znacznego zmniejszenia aktywności receptorów AhR i traciły komórki intraepitelialne. Wynikiem tego jest obniżenie poziomu białek antybakteryjnych i zwiększenie podatność na uszkodzenia oraz upośledzenie zdolności regeneracyjnych. Niektóre z procesów zaobserwowanych u myszy są zbieżne z tymi, które mają miejsce u pacjentów cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit. W przypadku ludzi w grę wchodzi jednak wiele dodatkowych czynników, które należałoby wziąć pod uwagę.

Warto spożywać zielone warzywa, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze stanowią integralną część zdrowej diety.

 

Źródło:

PAP,

foody.pl

 

Oprac. Magdalena Jóźwicka

KOMENTARZE
news

<Luty 2025>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
Newsletter