Zero tolerancji dla GMO zagrożeniem dla ekonomii EU
Polityka zero tolerancji dla GMO negatywnie wpływa na dostawców żywności na terenie Unii Europejskiej. Komisja Europejska jest zmuszona do szybszego działania oraz szukania nowych rozwiązań.
Sztywne przestrzeganie polityki zero tolerancji jest problemem technicznym, który może mieć poważne ekonomiczne implikacje dla dostawców żywności na terenie całej EU. W wielu krajach, które eksportują do nas surowce, produkcja GMO jest już duża i wciąż się rozwija. Jeśli chcemy importować surowce wolne od GMO, producenci w tych krajach stają przed coraz trudniejszym zadaniem aby zapewnić dostawy pozbawione szczątkowych ilości roślin modyfikowanych genetycznie, które znajdowały się wcześniej w kontenerach. Nie ma również argumentów zdrowotnych popierających politykę zero tolerancji – przekonuje Eva Kjer Hansen duńska Minister ds. Żywności. Zachęca ona również Komisję do współpracy z ministerstwami, aby wspólnie pracowali nad zatwierdzeniem nowych roślin modyfikowanych genetycznie oraz walczyli z narastającym problemem GMO nie zatwierdzonych na rynku europejskim.
Rygorystycznie przestrzeganie praw EU może doprowadzić do poważnych konsekwencji ekonomicznych, powoduje problemy w całym łańcuchu przemysłu spożywczego- od producenta do konsumenta. Może dotknąć także część przemysłu, który oferuje produkty wolne od GMO oraz zachwiać stały dostęp do surowców (zboża).
Źródło: www.fvm.dk
KOMENTARZE