Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zero tolerancji dla GMO zagrożeniem dla ekonomii EU
14.09.2009
Polityka zero tolerancji dla GMO negatywnie wpływa na dostawców żywności na terenie Unii Europejskiej. Komisja Europejska jest zmuszona do szybszego działania oraz szukania nowych rozwiązań.
Komisja Europejska ostrzega, ze niedługo zapasy soi oraz kukurydzy na potrzeby przemysłu spożywczego oraz na paszę dla zwierząt się skończą. Przyczyniają się do tego poniekąd słabe plony w krajach Ameryki Południowej. Ponadto w ostatnim czasie polityka zero tolerancji dla GMO nie zatwierdzonych przez EU skutkowała zawróceniem ogromnej ilości zbóż nie modyfikowanych genetyczne, z tego tylko względu, iż wykryto w nich śladowe ilości cząsteczek z niezatwierdzonych roślin GMO. Stosowanie takiej polityki znaczy, że ładunki z żywnością nie będą wpuszczane na teren EU mimo, iż nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia oraz zawartość GMO nie przekracza 0,1%. Śladowe ilości GMO zazwyczaj stanowią pozostałość innych dostaw transportowanych w tych samych kontenerach, a nie bezpośrednio z importowanych zbóż.

Sztywne przestrzeganie polityki zero tolerancji jest problemem technicznym, który może mieć poważne ekonomiczne implikacje dla dostawców żywności na terenie całej EU. W wielu krajach, które eksportują do nas surowce, produkcja GMO jest już duża i wciąż się rozwija. Jeśli chcemy importować surowce wolne od GMO, producenci w tych krajach stają przed coraz trudniejszym zadaniem aby zapewnić dostawy pozbawione szczątkowych ilości roślin modyfikowanych genetycznie, które znajdowały się wcześniej w kontenerach. Nie ma również argumentów zdrowotnych popierających politykę zero tolerancji – przekonuje Eva Kjer Hansen duńska Minister ds. Żywności. Zachęca ona również Komisję do współpracy z ministerstwami, aby wspólnie pracowali nad zatwierdzeniem nowych roślin modyfikowanych genetycznie oraz walczyli z narastającym problemem GMO nie zatwierdzonych na rynku europejskim.

Rygorystycznie przestrzeganie praw EU może doprowadzić do poważnych konsekwencji ekonomicznych, powoduje problemy w całym łańcuchu przemysłu spożywczego- od producenta do konsumenta. Może dotknąć także część przemysłu, który oferuje produkty wolne od GMO oraz zachwiać stały dostęp do surowców (zboża).


Źródło: www.fvm.dk
KOMENTARZE
news

<Maj 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter