Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Żeby konsument nie bał się kwasu mlekowego
29.10.2008
Firma Purac rozpoczęła starania, aby zapewnić konsumentów, że kwas mlekowy jest bezpiecznym i naturalnym składnikiem, oraz aby rozwiać błędne wyobrażenia na temat pochodzenia i powiązania ze sztywnością mięśni.
Kwas mlekowy pojawia się naturalnie w fermentowanej żywności, takiej jak sery, jogurty, sosy sojowe, mięsa i warzywa marynowane. Jest również często stosowany w wielu produktach spożywczych jako środek konserwujący lub regulator kwasowości. Firma otrzymywała wiele próśb od konsumentów w celu wytłumaczenia pochodzenia i procesu wytwarzania kwasu mlekowego. Aby zaspokoić ciekawości oraz rozwiązać wszelkie wątpliwości na temat tego kwasu, została uruchomiona strona internetowa www.lactic-acid.com.



Według niedawnego raportu z Leatherhead Food International, wykorzystanie kwasu mlekowego w żywności wzrosły z około 95000 do 110000 ton rocznie w latach 2004 i 2007. Żywność stanowi około 45 procent jej zastosowań przemysłowych; Inne to zastosowania farmaceutyczne, pasz dla zwierząt, biomateriałów i detergentów.


Źródło: FoodNavigator
oprac.: Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
news

<Lipiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter