Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Żeby konsument nie bał się kwasu mlekowego
29.10.2008
Firma Purac rozpoczęła starania, aby zapewnić konsumentów, że kwas mlekowy jest bezpiecznym i naturalnym składnikiem, oraz aby rozwiać błędne wyobrażenia na temat pochodzenia i powiązania ze sztywnością mięśni.
Kwas mlekowy pojawia się naturalnie w fermentowanej żywności, takiej jak sery, jogurty, sosy sojowe, mięsa i warzywa marynowane. Jest również często stosowany w wielu produktach spożywczych jako środek konserwujący lub regulator kwasowości. Firma otrzymywała wiele próśb od konsumentów w celu wytłumaczenia pochodzenia i procesu wytwarzania kwasu mlekowego. Aby zaspokoić ciekawości oraz rozwiązać wszelkie wątpliwości na temat tego kwasu, została uruchomiona strona internetowa www.lactic-acid.com.



Według niedawnego raportu z Leatherhead Food International, wykorzystanie kwasu mlekowego w żywności wzrosły z około 95000 do 110000 ton rocznie w latach 2004 i 2007. Żywność stanowi około 45 procent jej zastosowań przemysłowych; Inne to zastosowania farmaceutyczne, pasz dla zwierząt, biomateriałów i detergentów.


Źródło: FoodNavigator
oprac.: Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
news

<Październik 2025>

pnwtśrczptsbnd
29
4
5
8
11
12
13
14
15
17
Kongres Opieki Długoterminowej
2025-10-17 do 2025-10-18
18
19
25
26
27
31
1
2
Newsletter