Rozwój stłuszczonej wątroby może być przyczyną insulinooporności i podwyższonego poziomu tłuszczy - dwóch cech szczególnych dla cukrzycy.
Hitoshi Shimano i wsp stworzyli szczep myszy nie posiadających enzymu Elovl6, który zwiększa długość łańcuchów kwasów tłuszczowych, przez co zmieniają one także skład tłuszczu w wątrobie w tych zmutowanych myszy. W tym przypadku w wątrobie dominują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. W przypadku wysokotłuszczowej diety, myszy te są otyłe i rozwijają stłuszczenie wątroby tak jak myszy o dzikim genotypie, z tą różnicą, że u tych pierwszych nie ma zmiany we wrażliwości na insulinę i w poziomie cukru we krwi.
Całkowity poziom tłuszczu w wątrobie, nie wydaje się zatem być determinującym osiągnięcie właściwego poziomu glukozy. natomiast rodzaj związków tłuszczowych tam obecnych może być czynnikiem decydującym o stanie zdrowia. jeśli informacje te potwierdzą się w badaniach na ludziach, to może zaistnieć prawdopodobieństwo, że pomoże to w terapii i profilaktyce otyłości u pacjentów którzy na skutek swej insulinooporności nie mogą zrzucić nadwagi.
Źródło: Nature Medicine
KOMENTARZE