Zamiennik kwasów tłuszczowych trans
Inulina może zastąpić tłuszcze trans podczas przygotowywania przekąsek, tworząc je zdrowymi, a jednocześnie posiadającymi akceptację konsumentów pod względem smaku.
Tłuszcze trans są atrakcyjne dla przemysłu spożywczego ze względu na możliwość przedłużania okresu trwałości, stabilności smaku i wyparły w wielu dziedzinach przetwórstwa spożywczego naturalne tłuszcze stałe i oleje.
Doniesienia naukowe opisują wpływ tłuszczy trans na organizm ludzki. Zwiększają stężenie cholesterolu LDL we krwi i jednocześnie zmniejsza zawartość dobrego HDL. Wpływa także na inne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
W przemyśle spożywczym znalazło to odzwierciedlenie w zwiększeniu nacisku na producentów żywności w celu zmniejszenia lub całkowitego usunięcia kwasów tłuszczowych trans z ich produktów.
Produkty takie jak krakersy, ciastka, ciasta jak również produkty smażone: frytki i pączki, posiadają duże ilości kwasów tłuszczowych trans.
W badaniach użyto inuliny oraz oligofruktozy w celu zastąpienia tłuszczów. Zaowocowało to stworzeniem przekąsek o zawartości 0,1% tłuszczów oraz 15,3% błonnika. Spotkało się to także z sensoryczną akceptacją przez konsumentów.
KOMENTARZE