Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zamiennik kwasów tłuszczowych trans
08.10.2009
Inulina może zastąpić tłuszcze trans podczas przygotowywania przekąsek, tworząc je zdrowymi, a jednocześnie posiadającymi akceptację konsumentów pod względem smaku.
Inulina jest powszechnie stosowana jako zamiennik tłuszczy oraz cukrów, ale nowe badanie opublikowane w International Journal of Food Science & Technology opisuje wykorzystanie prebiotyku w barach szybkiej obsługi jako nietłuszczowy aromat.

Tłuszcze trans są atrakcyjne dla przemysłu spożywczego ze względu na możliwość przedłużania okresu trwałości, stabilności smaku i wyparły w wielu dziedzinach przetwórstwa spożywczego naturalne tłuszcze stałe i oleje.

Doniesienia naukowe opisują wpływ tłuszczy trans na organizm ludzki. Zwiększają stężenie cholesterolu LDL we krwi i jednocześnie zmniejsza zawartość dobrego HDL. Wpływa także na inne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

W przemyśle spożywczym znalazło to odzwierciedlenie w zwiększeniu nacisku na producentów żywności w celu zmniejszenia lub całkowitego usunięcia kwasów tłuszczowych trans z ich produktów.

Produkty takie jak krakersy, ciastka, ciasta jak również produkty smażone: frytki i pączki, posiadają duże ilości kwasów tłuszczowych trans.

W badaniach użyto inuliny oraz oligofruktozy w celu zastąpienia tłuszczów. Zaowocowało to stworzeniem przekąsek o zawartości 0,1% tłuszczów oraz 15,3% błonnika. Spotkało się to także z sensoryczną akceptacją przez konsumentów.
KOMENTARZE
Newsletter