Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
"Zabójcze przyprawy" w ochronie warzyw i owoców
18.08.2009
Wspominając o rozmarynie, tymianku, czosnku lub mięcie większość ludzi myśli o smakowitych potrawach. Obecnie, przyprawy te są wykorzystywane jako kluczowa broń w walce ze szkodnikami masowo występującymi w rolnictwie.
Wyniki badań zostały zaprezentowane przez kanadyjskich naukowców z American Chemical Society's w trakcie 238th National Meeting. Badacze przedstawili nowe odkrycia dotyczące tzw. „zabójczych przypraw”. Substancje występujące w tych roślinach reprezentują nową klasę naturalnych insektycydów, które nie tylko są przyjazne dla środowiska, ale również mają wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt.

- Obecnie prowadzimy badania nad potencjalnym wykorzystaniem naturalnych pestycydów, które bazują na podstawowych olejach roślinnych, powszechnie używanych w wielu dziedzinach przemysłu - mówi Murray Isman z University of British Columbia.

Nowe substancje są mieszaniną niewielkich ilości związków chemicznych pochodzących z 2 do 4 roślin, rozcieńczonych w wodzie.

W ciągu ostatnich 10 lat, dr Isman wraz ze współpracownikami przetestowali wiele olejów roślinnych i odkryli, że substancje te charakteryzują się wysokim spectrum działania przeciw insektycydom. Niektóre z obecnie wykorzystywanych środków do ochrony roślin, opartych na związkach pochodzących z przypraw, są wykorzystywane z powodzeniem do walki ze szkodnikami w uprawach truskawek, szpinaku i ziemniaków.

Naturalne pestycydy, w porównaniu ze swoimi syntetycznymi odpowiednikami, wyróżniają się kilkoma zaletami. Jedną z korzyści jest to, że nie wymagają rejestracji regulujących ich działanie oraz są łatwo dostępne. Inną ważna cechą jest fakt, że szkodniki w mniejszym stopniu nabywają odporność na ich stosowanie. Są także bezpieczniejsze dla rolników, którzy mają z nimi kontakt. Jednak wykorzystanie pestycydów opartych na przyprawach roślinnych, ma również negatywne strony. Związki te szybko parują i gwałtownie degradują, dlatego też trzeba je częściej stosować niż syntetyczne.

„Zabójcze przyprawy” mogą być również wykorzystane nie tylko w rolnictwie. Obiecujące jest użycie ich w warunkach domowych do walki z komarami, muchami i karaluchami. W odniesieniu do powszechnie stosowanych środków zwalczających domowe szkodniki, które mają nieprzyjemny zapach, naturalne pestycydy posiadają przyjemny aromat.

Obecnie prowadzone są badania nad innymi przyprawami, które mogą mieć potencjalne zastosowanie w walce ze szkodnikami. Fundusze na te badania zapewniła firma EcoSMART.


Źródło: sciencedaily.com
KOMENTARZE
Newsletter