Wzbogacenie produktów spożywczych w kwas foliowy: zagrożenie czy korzyść?
EFSA (European Food Safety Authority) postanowiła przebadać korzyści oraz ryzyko zagrożenia podczas zwiększenia dawki kwasu foliowego w produktach spożywczych.
Związki kwasu foliowego są bardzo rozpowszechnione w naturze. Występują one w tkankach wielu roślin i zwierząt, zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych oraz w wątrobie i drożdżach. Jest to inaczej witamina B9.
Służy ona do procesów metabolicznych, do syntezy puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów, do podziału komórek i do regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Kwas foliowy jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju. Z jego udziałem powstaje serotonina, działająca kojąco i uspokajająco.
Dodatkowym atutem kwasu foliowego jest zdolność do leczenia wad cewy nerwowej. Jednak w porównaniu do spawdzonych korzyści zdrowotnych istnieją nie do końca zbadane zagrożenia na zachorowanie na raka przy zwiększeniu dawki. Z tego powodu EFSA zasugerowała ściślejszą analizę w kierunku pozytywnego zwiększenia ilości kwasu foliowego dodawanej do produktów żywnościowych.
KOMENTARZE