Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wytyczne w sprawie enzymów spożywczych
17.04.2009
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął konsultacje publiczne w sprawie projektu wytycznych dotyczących oceny bezpieczeństwa enzymów spożywczych.
Wytyczne te określają rodzaj informacji, które przemysł powinien zapewnić, aby EFSA mogła przeprowadzić ocenę bezpieczeństwa enzymów. Opis powinien zawierać skład chemiczny, właściwości i testy toksykologiczne. Na podstawie otrzymanych informacji EFSA zbada bezpieczeństwo materiałów z których pochodzi enzym oraz proces ich otrzymywania. W pierwszej kolejności zostaną zbadane enzymy obecne na rynku Unii Europejskiej.


Wniosek o przedstawienie wytycznych wynika z nowego rozporządzenia nr 1331/2008, które ustanawia jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujący.

Uwagi w sprawie wytycznych można składać do dnia 8 czerwca 2009 roku za pośrednictwem strony internetowej EFSA (www.efsa.europa.eu) i będą rozpatrywane przez Panel Naukowy EFSA ds. materiałów w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów i substancji pomocniczych (CEF) przy finalizowaniu dokumentu.
KOMENTARZE
Newsletter