Na razie naukowcy nie znają dokładnej przyczyny tych różnic, nie mają też pewności czy niższy poziom witaminy D u pacjentek z zaawansowanym rakiem piersi jest przyczyną czy też skutkiem rozwoju nowotworu. Jednak biorąc pod uwagę wyniki innych badań, podejrzewają, że obniżone stężenie witaminy D we krwi może przyspieszać rozwój raka do bardziej zaawansowanych stadiów.
Doświadczenia na hodowlach komórkowych wykazały, że witamina D hamuje podziały komórek raka i nasila ich obumieranie. Z kolei prawidłowy poziom witaminy D w organizmie powiązano z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi.
Z badań wynika też, że witamina D wzmaga bądź hamuje aktywność różnych genów, które mogą odgrywać rolę w rozwoju nowotworów. Przykładem genu, którego aktywność rośnie pod wpływem witaminy D, jest p21, kontrolujący podziały komórek.
W przyszłości naukowcy chcą lepiej zrozumieć rolę witaminy D we wzroście raka piersi. Ich zdaniem może to pomóc w zwiększeniu skuteczności leczenia tego nowotworu.
źródło: PAP
KOMENTARZE