Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wino nie tylko z winogron
18.12.2007
Do tej pory produkcja win owocowych w Polsce stała pod znakiem zapytania. Kilka miesięcy temu Komisja Europejska uznała, że winem powinno się nazywać tylko alkohole wyprodukowane z winogron.
Jednak pod wpływem Niemiec, Polski i krajów skandynawskich wycofano się z tego pomysłu i Bruksela zgadza się na produkcję wina owocowego z jabłek, wiśni oraz porzeczek. W dniu 17 grudnia 2007 podjęto ostateczną decyzję.

Innym ważnym tematem dla Polski poruszanym na dwudniowym spotkaniu ministrów rolnictwa 27 krajów Wspólnoty było zwiększenie limitów produkcji mleka. Jednak Bruksela proponuje jedynie dwuprocentowe zwiększenie limitów, czego Polska może nie zaakceptować, gdyż domagała się trzy do pięcioprocentowego ich zwiększenia.

Źródło: gazeta.pl
KOMENTARZE
Newsletter