Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Więcej probiotyków w mrożonkach
26.08.2009
Firma Danisco zapowiedziała, że zainwestuje 60 milionów euro w celu zwiększenia dostępności na rynkach Europy oraz USA mrożonych produktów zawierających probiotyki.
Firma odnotowała 9 procentowy wzrost sprzedaży produktów zawierających kultury bakteryjne oraz 23 procentowy zysk dochodów w ciągu ostatniego roku.

Według najnowszych danych Euromonitor International, wartość globalnego rynku probiotycznego, wliczając jogurty, suplementy diet oraz soki, przekroczyła 20 miliardów dolarów (14,6 miliarda euro) w 2008 roku. Jednak biorąc pod uwagę nacisk, jaki kraje Europy kładą na zdrową żywność oszacowano, że sam obrót przetworami zawierającymi probiotyki może wynieść 6,73 miliarda dolarów (4,8 miliarda euro).

Firma Danisco wytwarza swoje produkty stosując system DVI (direct vat inoculants). Pierwotnie metoda ta była zaprojektowana do zwalczania bakteriofagów, które atakują komórki bakteryjne. Technologia otrzymywania probiotyków oparta na systemie DVI, charakteryzuje się niższymi kosztami produkcji.


Źródło: www.foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter