Więcej probiotyków w mrożonkach
Firma Danisco zapowiedziała, że zainwestuje 60 milionów euro w celu zwiększenia dostępności na rynkach Europy oraz USA mrożonych produktów zawierających probiotyki.
Według najnowszych danych Euromonitor International, wartość globalnego rynku probiotycznego, wliczając jogurty, suplementy diet oraz soki, przekroczyła 20 miliardów dolarów (14,6 miliarda euro) w 2008 roku. Jednak biorąc pod uwagę nacisk, jaki kraje Europy kładą na zdrową żywność oszacowano, że sam obrót przetworami zawierającymi probiotyki może wynieść 6,73 miliarda dolarów (4,8 miliarda euro).
Firma Danisco wytwarza swoje produkty stosując system DVI (direct vat inoculants). Pierwotnie metoda ta była zaprojektowana do zwalczania bakteriofagów, które atakują komórki bakteryjne. Technologia otrzymywania probiotyków oparta na systemie DVI, charakteryzuje się niższymi kosztami produkcji.
Źródło: www.foodnavigator.com
KOMENTARZE