Więcej mięsa, ciepła i energii, lecz mniej CO2
16 grudnia duńska firma Novozymes na COP15 w Kopenhadze przedstawiła nowe rozwiązanie biotechnologiczne zwiększające produktywność ziem rolniczych. Pozwoli to również na redukcję emisji CO2.
Steen Riisgaard dyrektor generalny firmy Novozymes przedstawił podstawowe metody biotechnologiczne zwiększenia efektywności uprawy ziemi rolniczych. Są to:
1. Wykorzystanie specyficznych grzybów wprowadzonych do nasion roślin uprawianych, co pozwoli na zwiększenie wykorzystania fosforu, a tym samym poniesie wydajność zbiorów.
2. Dodawanie do pasz zwierzęcych dwóch enzymów - fitazy oraz ksylanazy - na farmach świń, aby zwiększyć zdolność ich układu trawienia, a zatem wydajność hodowli.
3. Wykorzystanie enzymu podczas przetwarzania mięsa w celu ułatwienia jego oddzielenia od kości.
4. Zastosowanie jako surowca do produkcji biopaliw materiałów organicznych, np. słomy.
Według dyrektora Novozymes, światowa produkcja wieprzowiny wynosi około 100 mln ton rocznie. Jednak wprowadzenie tylko 50% nowych rozwiązań biotechnologicznych jego wydajność może zwiększyć się o 6 mln ton rocznie. Pozwoli to na zaspokojenie potrzeb żywieniowych ponad 200 mln osób przy dziennej dawce 70g mięsa na dobę. Dodatkowym atutem będzie stanowić redukcja gazów cieplarnianych. Zastosowanie surowców ze źródeł odnawialnych pozwoli zmniejszyć zapotrzebowanie na paliwa kopalne o 50 mln ton rocznie. Jest to równe usunięciu 12 mln samochodów z drogi.
„ A jest to dopiero początek,” - powiedział Steen Riisgaard. - „ W prawdziwym świecie bazującym się na bioprocesach jest jeszcze dużo więcej rozwiązań wynikających z synergii rolnictwa i biotechnologii.”
KOMENTARZE