Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
W Sejmie przyjęto nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
16.02.2010
8 lutego 2010r. został opublikowany przepis prawny dotyczący zmian ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw.
Wprowadzenie zmian w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia pozwoli Polsce jako członkowi Unii Europejskiej dostosować się do powszechnie obowiązujących wspólnotowych praw żywnościowych.

Nowelizacja ustawy dotyczy przede wszystkim procedury notyfikacji Głównego Inspektora sanitarnego (GIS) o zamiarze wprowadzenia po raz pierwszy produktów spożywczych. Ponadto zostały zniesione obowiązki prowadzenia odrębnej książki kontroli sanitarnej na potrzeby kontroli przeprowadzanych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Nowela również obejmuje wprowadzenie nowych określeń dla podmiotu zajmującego się recyklingiem, podmiotu działającego na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jednocześnie dotyczy ona określenia urzędowych kompetencji, które polegają na stosowaniu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.

W treść nowej ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia weszła także rozszerzona lista grup środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz podmiotów, dla których wystarczająca jest rejestracja bez konieczności dodatkowego zatwierdzania zakładu.

Ustawa o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw została uchwalona przez Sejm w dniu 8 stycznia br., 20 stycznia ustawę podpisał Prezydent RP, a 8 lutego została opublikowana w Dzienniku Urzędowym Nr 21 pod poz. 105. Większość przepisów ustawy wejdzie w życie 30 dnia po publikacji, czyli 10 marca 2010 r.


źródło: IGI Food Consulting
KOMENTARZE
news

<Sierpień 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter