Naukowcy z Michigan State University opracowali metodę modyfikacji genetycznej kukurydzy z wykorzystaniem genu pochodzącego z bakterii występującej w przewodzie pokarmowym krów. Otrzymana w ten sposób roślina ma wytwarzać włókna proste w obróbce i przekształceniu w prostsze cukry, które następnie mogą zostać poddane procesowi przetwarzania na biopaliwa lub inne związki chemiczne.
Technologia ta została opantentowana przez firmę biotechnologiczną Edenspace Systems Corp., która zamierza wykorzystać ją do wprowadzenia na rynek nowych odmian kukurydzy z przeznaczeniem na biopaliwa. Firma sprawdzi również możliwość zastosowania technologii w modyfikacji innych roślin, takich jak sorgo, proso rózgowe oraz trzcina cukrowa.
Ze względu na regulacje prawne związane z wprowadzeniem na rynek roślin transgenicznych, szacowany czas niezbędny na wprowadzenie nowych odmian przeznaczonych do produkcji biopali wynosi przynajmniej trzy lata.
Obecnie produkcja bioetanolu z materiałów celulozowych polega na dodawaniu odpowiednich enzymów do rozdrobnionego materiału roślinngo. Powoduje to wzrost kosztów produkcji, a sam proces hydrolizy celulozy jest trudny do przeprowadzenia z zachowaniem wysokiej wydajności.
KOMENTARZE